Ο Μαδούρο προτείνει συνάντηση με τον Γκουαιδό στη Βενεζουέλα

Ο Μαδούρο προτείνει συνάντηση με τον Γκουαιδό στη Βενεζουέλα

ΔΙΕΘΝΗ UPD 21:21 Δημιουργία 25/01/19, 21:15

Την πρόθεση του για να συναντηθεί με τον Χουάν Γκουαιδό, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας, που αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος, δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο.

«Δεσμεύομαι υπέρ ενός εθνικού διαλόγου. Σήμερα, αύριο, πάντα, θα είμαι έτοιμος να πάω όπου θα πρέπει να πάω. Προσωπικά, εάν πρέπει να πάω να δω αυτό το αγόρι θα πάω εκεί» είπε ο Μαδούρο, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαιδό διαβεβαίωσε σήμερα ότι δεν θα συμμετάσχει σε έναν «ψεύτικο διάλογο» με την κυβέρνηση Μαδούρο.

«Η καταστολή, όταν δεν φέρει αποτελέσματα, μεταμορφώνεται σε ψεύτικο διάλογο, θέλω να πω ξεκάθαρα στον κόσμο και σε αυτό το καθεστώς: εδώ κανείς δεν θα συναινέσει σε έναν ψεύτικο διάλογο» σημείωσε ο Γκουαιδό.

Ο ίδιος απηύθυνε κάλεσμα για μια «μεγάλη κινητοποίηση» την επόμενη εβδομάδα, ώστε να αξιωθεί η αποχώρηση του επικεφαλής του κράτους της Βενεζουέλας.

«Αυτοί που πιστεύουν ότι θα ξεφουσκώσουμε, θα απογοητευτούν, διότι θα υπάρχουν άνθρωποι στους δρόμους έως μια συγκεκριμένη στιγμή, ώσπου να σταματήσει ο σφετερισμός κι υπάρξει μια μεταβατική κυβέρνηση και ελεύθερες εκλογές» επισήμανε ο Χουάν Γκουαιδό, που εμφανίστηκε σε μια πλατεία στο ανατολικό τμήμα του Καράκας.

Επιπλέον, ο Γκουαιδό ζήτησε από τον στρατό της Βενεζουέλας να σταθεί στο πλευρό του εναντίον του Νικολάς Μαδούρο, να διώξει τους Κουβανούς που βρίσκονται στις τάξεις του και να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

«Ταχθείτε στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας», είπε ο επικεφαλής της βουλής της Βενεζουέλας.

Το Μεξικό προτείνει να φιλοξενήσει τους Μαδούρο και Γκουαϊδό για να μιλήσουν

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ είπε σήμερα ότι η χώρα του είναι έτοιμη να υποδεχθεί τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Χουάν Γκουαιδό, προκειμένου να ξεκινήσει ένας διάλογος για την επίλυση της πολιτικής κρίσης, που συνταράσσει τη Βενεζουέλα.

«Σχετικά με το αν το Μεξικό μπορεί να επιτρέψει στα εμπλεκόμενα μέρη στη σύρραξη στη Βενεζουέλα να βασιστούν στη διαμεσολάβηση του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να υπάρξει ένας διάλογος και μια ειρηνική διευθέτηση των αντιπαραθέσεων, το Σύνταγμά μας το καθορίζει: ναι, μπορούμε να το κάνουμε» δήλωσε ο Λόπες Ομπραδόρ, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Όπως, ωστόσο, επισήμανε, ο πρόεδρος του Μεξικού, η βιωσιμότητα αυτής της πρότασης επαφίεται στη βούληση των Νικολάς Μαδούρο και Χουάν Γκουαιδό.

«Εάν οι δύο πλευρές το ζητήσουν, είμαστε εκείνοι στην καλύτερη θέση για να τους βοηθήσουμε, ωστόσο να διεξαχθεί διάλογος και, χωρίς προσφυγή στη βία, τα προβλήματα να επιλυθούν».

Ο Μάικ Πομπέο σχεδιάζει να προτρέψει κι άλλες χώρες να αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό στον ΟΗΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επιθυμεί να προτρέψει κι άλλες χώρες να αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαιδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αύριο Σάββατο, έγινε γνωστό από το γραφείο του σε μια ανακοίνωση.

Η Ουάσιγκτον ζήτησε να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας για να συζητηθεί η κρίση στη χώρα, ωστόσο προς το παρόν δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνεδρίαση.

Ρωσία: Η θέση μας στο ΣΑ του ΟΗΕ για την Βενεζουέλα θα λέει ότι η πολιτική των ΗΠΑ είναι ανεπίτρεπτη

Η θέση της Ρωσίας σε περίπτωση σύγκλισης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Βενεζουέλα, θα συνίσταται στο ότι είναι ανεπίτρεπτη η πολιτική των ΗΠΑ στο θέμα αυτό, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, εν όψει του ενδεχομένου να συγκληθεί το ΣΑ το Σάββατο, ύστερα από αίτημα των ΗΠΑ.

«Γνωρίζουμε τη θέση των ΗΠΑ, γνωρίζουμε τη θέση εκείνων που ακολουθούν την αμερικανική πολιτική. Το ότι αυτή η πολιτική σε σχέση με τη Βενεζουέλα, όσο και σε σχέση με μια σειρά άλλες χώρες είναι καταστροφική, δεν χρειάζεται ούτε και να το αποδείξει κάποιος. Οι απευθείας εκκλήσεις για πραξικόπημα είναι ορατές σε όλους» δήλωσε ο Λαβρόφ.

«Θεωρούμε μια τέτοια συμπεριφορά ανεπίτρεπτη, που υπονομεύει τις αρχές του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, τους κανόνες της διακρατικής επικοινωνίας και εμείς από αυτές τις θέσεις θα μιλήσουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εάν ληφθεί απόφαση για την σύγκλιση του με θέμα την κατάσταση στη Βενεζουέλα», πρόσθεσε.

Αν σου άρεσε κάνε