Εθνοσυνέλευση Βενεζουέλας: Σφετεριστής ο Μαδούρο, άκυρες οι αποφάσεις του

Εθνοσυνέλευση Βενεζουέλας: Σφετεριστής ο Μαδούρο, άκυρες οι αποφάσεις του

ΔΙΕΘΝΗ UPD 23:16 Δημιουργία 15/01/19, 22:43

Βράζει η πολιτική σκηνή στη Βενεζουέλα στον απόηχο της ορκομωσίας Μαδούρο για δεύτερη προεδρική θητεία. Η Εθνοσυνέλευση, το κοινοβούλιο δηλαδή, κήρυξε την Τρίτη τον Νικολά Μαδούρο «σφετεριστή» της εξουσίας. Οι βουλευτές χαρακτήρισαν επίσης «άκυρες» όλες τις αποφάσεις που λαμβάνουν ο πρόεδρος και η κυβέρνησή του.

«Το ιστορικό έγγραφο, με το οποίο το κοινοβούλιο αναλαμβάνει τις εξουσίες με βάση τα άρθρα 233, 333 και 250 του συντάγματος, εγκρίθηκε» ανέφερε στο Twitter ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Χουάν Γκουάιντο.

Ο Μαδούρο ορκίστηκε την περασμένη Πέμπτη, για μια δεύτερη προεδρική θητεία, εξαετούς διάρκειας. Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών και οι ΗΠΑ αρνούνται να τον αναγνωρίσουν και την Παρασκευή το εξόριστο Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας κάλεσε τον Γκουάιντο να αναλάβει την προεδρία. Ο τελευταίος έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος να το πράξει, καθώς του το επιτρέπει το σύνταγμα, και ότι θα προκηρύξει νέες εκλογές.

Σύμφωνα με το CNN, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει ως νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Χουάν Γκουάιντο, αλλά και την επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο της Λατινικής χώρας.

.

Αν σου άρεσε κάνε