Βαρύ κατηγορητήριο για τον Μάναφορντ με πλούσιο παρασκήνιο για τις εκλογές των ΗΠΑ

Βαρύ κατηγορητήριο για τον Μάναφορντ με πλούσιο παρασκήνιο για τις εκλογές των ΗΠΑ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 12:29 Δημιουργία 09/01/19, 12:04

Οι δικηγόροι υπεράσπισης του πρώην ανώτατου συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, αποκάλυψαν άθελά τους ότι ο πελάτης τους είναι αναμεμειγμένος στο σκάνδαλο εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016. Για την ακρίβεια, κατηγορείται ότι παρέδωσε προεκλογικά δεδομένα δημοσκοπήσεων σε πρώην πράκτορα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Ειδικότερα, σε τμήμα ενός εγγράφου που είχε σκοπό την υπεράσπιση του Μάναφορτ απέναντι στις κατηγορίες ότι ο ίδιος είπε ψέματα στις ομοσπονδιακές αρχές, μετά την υπογραφή συμφωνίας για την συνεργασία του με τον ειδικό ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ, ο δικηγόρος της υπεράσπισης του, απέτυχε να παραλείψει επιτυχώς τμήμα ενός εγγράφου του δικαστικού φακέλου. Το μέρος αυτό του εγγράφου, έπρεπε να μείνει μυστικό, καθώς αναφέρονται σε πληροφορίες οι οποίες, δεν έχουν προγενέστερα δημοσιοποιηθεί.

Ένα μέρος του εγγράφου που έπρεπε να είχε παραλειφθεί αποκαλύπτει ότι οι εισαγγελείς του Μάλερ που έχουν αναλάβει την έρευνα για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, έχουν κατηγορήσει τον Μάναφορτ ότι μοιράστηκε δεδομένα προεκλογικών δημοσκοπήσεων με τον Κονσταντίν Κιλιμνίκ, επιχειρηματικό συνεργάτη του Μάναφορτ για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο Μάλερ θεωρεί ότι ο Κιλιμνίκ είναι πρώην πράκτορας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

«Η εισαγγελική αρχή ισχυρίζεται ότι ο κ. Μάναφορτ είπε ψέματα σχετικά με την διάθεση δεδομένων δημοσκοπήσεων για την προεκλογική εκστρατεία του 2016» στον κ. Κιλιμνίκ, έγραψε ο δικηγόρος της υπεράσπισης στα δικαστικά έγγραφα. «Το περιστατικό αυτό δεν βρίσκονταν στο επίκεντρο της προσοχής του κ. Μάναφορτ κατά την συγκεκριμένη περίοδο (της συνεργασίας του με τον Μάλερ) καθώς ο ίδιος δεν μπορούσε να θυμηθεί λεπτομέρειες, παρά μόνο αν είχε φρεσκάρει την μνήμη του» υποστήριξε στο έγγραφο ο ίδιος δικηγόρος.

Οι εισαγγελείς του Μάλερ κατηγόρησαν τον Μάναφορτ τον περασμένο Νοέμβριο, ότι παραβίασε την συμφωνία συνεργασίας που είχε υπογράψει με το γραφείο του ειδικού ανακριτή. Στην διάρκεια μιας δικαστικής ακρόασης που έγινε τον Δεκέμβριο, ο ομοσπονδιακός δικαστής που χειρίζεται την υπόθεση του Μάναφορτ στην Ουάσινγκτον, ζήτησε από την κυβέρνηση να γνωστοποιήσει «ουσιαστικές αποδείξεις» για τις λεπτομέρειες της ψευδορκίας που φέρεται να έχει διαπράξει ο Μάναφορτ.

Τόσο η ομάδα έρευνας του Μάλερ, όσο και οι δικηγόροι του Μάναφορτ συμφώνησαν στο δικαστήριο τον προηγούμενο μήνα να διεξάγουν ανεπίσημες συνομιλίες γύρω από τους ισχυρισμούς των εισαγγελέων για την ψευδορκία του Μάναφορτ, πριν την επίσημη αντίδραση της νομικής υπεράσπισής του.

Κατά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η ομάδα νομικής υπεράσπισης του Μάναφορτ δήλωνε ότι δεν είχε αρκετές πληροφορίες από την κυβέρνηση, σχετικά με τους ισχυρισμούς για την ψευδορκία σε βάρος του πελάτη της, ώστε να απαντήσει σχετικά.

Μετά την διατύπωση των αρχικών ισχυρισμών για την ψευδορκία, οι εισαγγελείς κατάρτισαν ένα σύντομο δικαστικό έγγραφο. Στο έγγραφο αυτό, περιέγραψαν πέντε περιοχές ενδιαφέροντες στις οποίες κατηγορείται ότι διέπραξε ψευδορκία ο Μάναφορτ. Μεταξύ αυτών και παραπλανητικές δηλώσεις του σχετικά με τις επικοινωνίες που είχε με αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ. Οι εισαγγελείς τον κατηγορούν επίσης, ότι είπε ψέματα για τις σχέσεις του με τον Κιλιμνίκ, αλλά και για το πλαίσιο μιας άλλης έρευνας του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Χθες, η ομάδα δικηγόρων του Μάναφορτ προσπάθησε να αντικρούσει τις κατηγορίες. «Ο κ. Μάναφορτ παρέθεσε ολοκληρωμένες κι αληθείς πληροφορίες, πράττοντας το καλύτερο στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του. Ο ίδιος προσπάθησε να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας συνεργασίας του και για τον λόγο αυτό συνεργάστηκε ουσιαστικά, σε σημαντικές διαστάσεις της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Ο Μάναφορτ κρίθηκε ένοχος τον Αύγουστο, για οκτώ κατηγορίες που σχετίζονται με φορολογική και τραπεζική απάτη σε μία υπόθεση που εκδικάστηκε σε δικαστήριο της πολιτείας Βιρτζίνια, αναφορικά με τις δραστηριότητές του για την παροχή επιχειρηματικών συμβουλών και εκπροσώπησης ξένων συμφερόντων στις ΗΠΑ.

Για την υπόθεση αυτή, έχει προγραμματιστεί η ανακοίνωση της ποινής σε βάρους του Μάναφορτ, τον επόμενο μήνα. Αναμένεται ότι η ποινή του θα μπορούσε να είναι μεγάλη.

Ο Μάλερ ανέλαβε την ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας για την υπόθεση της Ρωσίας μετά την απόλυση του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, από τον πρόεδρο Τραμπ, τον Μάιο του 2017.

Ο ίδιος, πέρα από τα ανακριτικά έχει και ειδικά εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών, μετά από την σύμφωνη γνώμη ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury).

Αν σου άρεσε κάνε