Γερμανία: Το SPD ζητά εξηγήσεις για τη διαρροή στοιχείων των κομμάτων

Γερμανία: Το SPD ζητά εξηγήσεις για τη διαρροή στοιχείων των κομμάτων

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:23 Δημιουργία 06/01/19, 16:20

Tάχιστη ενημέρωση του υπουργού Εσωτερικών για το τι γνώριζαν οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας σχετικά με τη μαζική διαρροή δεδομένων πολιτικών στελεχών και ποια υπήρξε η αντίδρασή τους αξίωσε σήμερα το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), σύμμαχος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο γενικός γραμματέας του SPD Λαρς Κλίνγκμπαϊλ δήλωσε στον ενημερωτικό όμιλο Funke πως η κυβέρνηση οφείλει τάχιστα να χύσει άπλετο φως «στο ποιες υπηρεσίες γνώριζαν τι ακριβώς, πότε και πως το αντιμετώπισαν».

«Αυτή θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ. Αφορά την προστασία της δημοκρατίας μας», πρόσθεσε ο Κλίνγκμπαϊλ.

Από την πλευρά του ο Ζέεχοφερ δηλώνει στη «Sueddeutsche Zeitung» πως έλαβε γνώση της διαρροής μόλις το πρωί της Παρασκευής, αλλά θα μοιρασθεί όλα όσα μάθει με την κοινή γνώμη και προτίθεται να το πράξει το αργότερο εντός της προσεχούς εβδομάδας.

Ο επικεφαλής της ομάδος των Πρασίνων στο Κοινοβούλιο Άντον Χόφραϊτερ δήλωσε πως ο πρόεδρος της κρατικής υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας BSI Άρνε Σένμπομ οφείλει να δώσει το ταχύτερο εξηγήσεις σε μία έκτακτη σύνοδο της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Η υποκλοπή δεδομένων έχει κλονίσει τα θεμέλια του πολιτικού κατεστημένου της Γερμανίας και διακυβεύει την τύχη της κυβερνητικής συμμαχίας, που ήδη είχε δεχθεί πλήγματα με τη διένεξη που υπήρξε για την συμπεριφορά του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.

Αν σου άρεσε κάνε