ΗΠΑ: Τέλος στο κυβερνητικό shutdown έβαλε η «επαναστάτρια» Νάνσι Πελόσι

ΗΠΑ: Τέλος στο κυβερνητικό shutdown έβαλε η «επαναστάτρια» Νάνσι Πελόσι

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:34 Δημιουργία 04/01/19, 10:12

Δεν υποχώρησε στον εκβιασμό του Ντόναλντ Τραμπ για την κατασκευή του Τείχος στα σύνορα με το Μεξικό η νέα Βουλή των Αντιπροσώπων. Αψηφώντας Λευκό Οίκο και Γερουσία, το δεύτερο κοινοβουλευτικό σώμα των ΗΠΑ, ενέκρινε σχέδια νόμου που τερματίζουν τη μερική αναστολή υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους, που μετρά ήδη δύο βδομάδες.

Ειδικότερα, βάσει των νομοσχεδίων, τα υπουργεία Εξωτερικών, Εμπορίου, Γεωργίας, Εργασίας, Οικονομικών κ.ά. θα εξασφαλίσουν χρηματοδότηση ως την 30ή Σεπτεμβρίου, δηλαδή το τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους στις ΗΠΑ.

Αλλά μερικές ώρες πριν από την ψηφοφορία, ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε ότι οι σύμβουλοι του προέδρου Τραμπ θα του πρότειναν να προβάλει βέτο εάν εγκρίνονταν τα νομοσχέδια χωρίς την πρόσθετη χρηματοδότηση που θέλει ο αρχηγός του κράτους για την επόμενη φάση της ανέγερσης του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, εμβληματική προεκλογική εξαγγελία του μεγιστάνα.

Τα νομοσχέδια δεν περιέχουν καμιά διάταξη περί χρηματοδότησης του τείχους.

Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Γερουσίας Μιτς Μακόνελ διεμήνυσε μία ημέρα νωρίτερα ότι αυτό το σώμα του αμερικανικού Κογκρέσου δεν θα συζητήσει καν τα σχέδια νόμου των Δημοκρατικών εάν δεν προβλέπουν το μέτρο που απαίτησε ο Τραμπ.

Ποια είναι η νέα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων;

Η 78χρονη «γερόλυκος» των Δημοκρατικών Νάνσι Πελόσι εξελέγη χθες πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, η τρίτη σημαντικότερη βαθμίδα ιεραρχίας της αμερικανικής πολιτικής σκηνής.

Με την εκλογή της, η Αμερικανίδα πολιτικός βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αντιπολίτευσης ενάντια στην ατζέντα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αλλά και στη διεξαγωγή εις βάθους ερευνών για τα πεπραγμένα της διοίκησής του, έπειτα από δύο χρόνια κατά τα οποία οι Ρεπουμπλικάνοι του έδιναν το πράσινο φως στο να εφαρμόζει τις πολιτικές του.

Ήδη, αψηφώντας τον Τραμπ και τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ, η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου πλέον οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία των εδρών, ενέκρινε σχέδια νόμου που θεωρητικά επιτρέπουν να τερματιστεί η μερική αναστολή υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους, που άρχισε πριν από δύο εβδομάδες.

Βάσει των νομοσχεδίων, τα υπουργεία Εξωτερικών, Εμπορίου, Γεωργίας, Εργασίας, Οικονομικών κ.ά. θα εξασφαλίσουν χρηματοδότηση ως την 30ή Σεπτεμβρίου, δηλαδή το τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Το αγκάθι για τους Ρεπουμπλικανους; Τα νομοσχέδια δεν περιέχουν καμιά διάταξη περί χρηματοδότησης του τείχους που διακαώς επιθυμεί να αναγείρει στα σύνορα με το Μεξικό ο αμερικανός πρόεδρος.

Ακόμα και πριν από την ψηφοφορία και την εκλογή της Πελόσι, ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε ότι οι σύμβουλοι του Τραμπ θα του πρότειναν να προβάλει βέτο εάν εγκρίνονταν τα νομοσχέδια χωρίς την πρόσθετη χρηματοδότηση για την επόμενη φάση της ανέγερσης του τείχους. Επίσης, ο πρόεδρος της αμερικανικής Γερουσίας Μιτς Μακόνελ διεμήνυσε μία ημέρα νωρίτερα ότι αυτό το σώμα του αμερικανικού Κογκρέσου δεν θα συζητήσει καν τα σχέδια νόμου των Δημοκρατικών εάν δεν προβλέπουν το μέτρο που απαίτησε ο Τραμπ.

Επομένως, είναι απίθανο να περάσουν οι προτάσεις αυτές από τη Γερουσία, γεγονός που σημαίνει ότι η Πελόσι θα βρεθεί σε δύσκολη θέση από τις πρώτες ημέρες της προεδρίας της.

Η ίδια έχει διακηρύξει ότι δεν θα υποχωρήσει στο αίτημα του προέδρου Τραμπ να αποδεσμευτεί το ποσό των 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση του τείχους, και αμέσως μετά την ορκωμοσία της δήλωσε: Αμέσως μετά την εκλογή της η Πελόζι δήλωσε: «Δεν έχουμε αυταπάτες, η δουλειά μας δεν θα είναι εύκολη»…

Αν σου άρεσε κάνε