Πρόταση δυσπιστίας κατά της Μέι από τον Κόρμπιν στη Βρετανία

Πρόταση δυσπιστίας κατά της Μέι από τον Κόρμπιν στη Βρετανία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 00:33 Δημιουργία 17/12/18, 19:56

Μετά από ώρες συγκεχυμένων πληροφοριών για το εάν οι Εργατικοί της Βρετανίας θα παρουσιάσουν πρόταση δυσπιστίας κατά της Τερέζα Μέι για το Brexit, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας, Τζέρεμι Κόρμπιν κατέθεσε τελικά το απόγευμα της Δευτέρας την πρόταση μομφής κατά της συντηρητικής πρωθυπουργού.

Πλέον, επαφίεται στην κυβέρνηση το πότε θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση και η ψηφοφορία επί της πρότασης του Κόρμπιν, παρότι η ετυμηγορία της κάλπης δεν είναι δεσμευτική.

«Είναι απαράδεκτο να περιμένουμε σχεδόν έναν μήνα πριν προχωρήσουμε στην ψηφοφορία για ένα ζήτημα κρίσιμο για το μέλλον της χώρας μας» τόνισε ο Κόρμπιν, αποδοκιμάζοντας την απόφαση της Μέι να αναβάλει την ψηφοφορία, η οποία αρχικά ήταν προγραμματισμένη για τις 11 Δεκεμβρίου.

«Επομένως, αφού είναι ο μοναδικός τρόπος ώστε να οργανωθεί αυτή η ψηφοφορία αυτήν την εβδομάδα, καταθέτω μια πρόταση που τιτλοφορείται “Αυτή η Βουλή δεν έχει εμπιστοσύνη στην πρωθυπουργό”» έσπευσε να προσθέσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εφόσον η κυβέρνηση αρνηθεί να συζητήσει την πρόταση των Εργατικών, ο Κόρμπιν θα μπορούσε να καταθέσει και δεύτερη πρόταση μομφής, αυτή τη φορά σε βάρος ολόκληρης της κυβέρνησης -μια διαδικασία που θεωρητικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.

Στη Βουλή στις 14 Ιανουαρίου

Στο μεταξύ, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι -που ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο αξίας 2 δισ. λιρών για το ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία- δήλωσε σήμερα ότι προτίθεται να προγραμματίσει εκ νέου την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο επί του σχεδίου της για το Brexit την εβδομάδα που ξεκινά τη 14η Ιανουαρίου.

«Είναι πολλοί αυτοί που μέσα στη Βουλή ανησυχούν, καθώς πρέπει να πάρουμε σύντομα μια απόφαση» σημείωσε η πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Έχουμε την πρόθεση να ξεκινήσει η συζήτηση την εβδομάδα που ξεκινά την 7η Ιανουαρίου και να διεξαγάγουμε την ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, επανέλαβε ότι το backstop για τα ιρλανδικά σύνορα «δεν είναι μια συνωμοσία για να παγιδευτεί η Βρετανία», αλλά πρέπει να ψηφιστεί η συμφωνία ώστε να ολοκληρωθεί το Brexit.

Επίθεση κατά μέτωπο

Στην ομιλία του στη Βουλή, ο ηγέτης των Εργατικών, επιτέθηκε στην Τερέζα Μέι λέγοντας ότι η πρωθυπουργός «οδήγησε τη χώρα σε εθνική κρίση» και πλέον δεν έχει τη στήριξη του υπουργικού συμβουλίου της.

Όπως τόνισε, ένας ολόκληρος μήνας χάνεται, αφότου ανέβαλε τη συμφωνία της 11ης Δεκεμβρίου, «χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αναδιαπραγμάτευσης και χωρίς να λαμβάνει η χώρα οποιαδήποτε διαβεβαίωση».

«Η συμφωνία δεν επιδέχεται αλλαγές ούτε πρόκειται να αλλάξει», επισήμανε ο Κόρμπιν και κατέληξε: «Η Βουλή πρέπει να προχωρήσει στην ψηφοφορία και να προχωρήσουμε σε περισσότερες εναλλακτικές επιλογές».

Αν σου άρεσε κάνε