Αοριστίες από τη Μέι στο βρετανικό κοινοβούλιο για το backstop

Αοριστίες από τη Μέι στο βρετανικό κοινοβούλιο για το backstop

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:21 Δημιουργία 17/12/18, 17:38

Τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες για το Brexit επιβεβαίωσε τη Δευτέρα στο Λονδίνο η Τερέζα Μέι, κατά την ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων κατά την οποία ενημέρωσε τους Βρετανούς βουλευτές για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα.

Όπως δήλωσε η συντηρητική ηγέτιδα των Τόρις, «οι Ευρωπαίοι ηγέτες ξεκαθάρισαν πως δεν επιθυμούν να ενεργοποιήσουν τον όρο του backstop για τα ιρλανδικά σύνορα», ενώ πρόσθεσε πως για το ίδιο θέμα η κυβέρνησης της χρειάζεται «περισσότερες διαβεβαιώσεις» από την ΕΕ.

Με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα, θα υπάρξουν τουλάχιστον πέντε ημέρες κοινοβουλευτικής συζήτησης του τελικού σχεδίου συμφωνίας, του οποίου το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι η δικλείδα ασφαλείας (backstop) για τη Βόρεια Ιρλανδία, που πολλοί φοβούνται ότι θα αποτελέσει δούρειο ίππο ώστε το ΗΒ να μείνει προσδεδεμένο, από οικονομική και ρυθμιστική άποψη, στην ΕΕ, χωρίς μάλιστα να είναι μέλος της και να μπορεί να έχει λόγο στις αποφάσεις της.

Η κ. Μέι σημείωσε πως η ψηφοφορία θα τεθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων «από τις 14 έως τις 20 Ιανουαρίου».

Ακόμα, είπε το υπουργικό της συμβούλιο θα συζητήσει αύριο, Τρίτη, το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας για το Brexit (no deal), επαναλαμβάνοντας πως δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη συμφωνία προς έγκριση από τους Βρετανούς βουλευτές πέρα από αυτή που έχει παρουσιάσει η ίδια.

Σε μια προσπάθεια να «τραβήξει» χρονικά το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, η κ. Μέι σημείωσε πως «οι συζητήσεις με την ΕΕ θα συνεχιστούν και μέσα στο 2019».

Πρόταση μομφής από τον Κόρμπιν;

Εξάλλου, ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, θα ζητήσει πρόταση μομφής κατά της Τερέζα Μέι, εφόσον η πρωθυπουργός δεν καταφέρει να ανακοινώσει μια ημερομηνία στο κοινοβούλιο για τη διενέργεια ψηφοφορίας για τη συμφωνία του Brexit, όπως ανέφερε στέλεχος των Εργατικών στο Reuters.

Η πηγή ξεκαθάρισε ότι η πρόταση μομφής θα αφορά τη Βρετανίδα πρωθυπουργό και όχι την κυβέρνηση της.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι δεσμευτική.

Πάντως, σημειώνεται πως βρετανικά media ανέφεραν πως η πρόταση μομφής εις βάρος της Μέι δεν πρόκειται να κατατεθεί από τη στιγμή που η ίδια όρισε ως ημερομηνίας ψηφοφορίας την 14η Ιανουαρίου.

Αν σου άρεσε κάνε