Το Ευρωκοινοβούλιο υπέρ της αποφυλάκισης του Ντεμιρτάς στην Τουρκία

Το Ευρωκοινοβούλιο υπέρ της αποφυλάκισης του Ντεμιρτάς στην Τουρκία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 21:34 Δημιουργία 11/12/18, 21:32

Ισχυρό ψήφισμα, με το οποίο θα ζητείται η άμεση αποφυλάκιση του πρώην ηγέτη του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, αναμένεται να υιοθετήσει τη Τετάρτη -ημέρα έναρξης της δίκης του- η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε συζήτηση που έγινε το απόγευμα της Τρίτης στο Στρασβούργο, εκφράστηκε η πλήρης στήριξη στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), το οποίο κάλεσε την Τουρκία να επισπεύσει τη δικαστική υπόθεση του Ντεμιρτάς, υπογραμμίζοντας πως η προφυλάκισή του διαρκεί περισσότερο απ' ό,τι θα μπορούσε να δικαιολογηθεί.

Η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, μιλώντας στην Ολομέλεια, τόνισε ότι «δεν μιλάμε μόνο για την μοίρα ενός ανθρώπου, αλλά για τη δημοκρατία στην Τουρκία, η οποία υπονομεύεται».

Ευρωβουλευτές επεσήμαναν ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ «αποτελεί ράπισμα για τον Ερντογάν, ο οποίος έχει στείλει φυλακή όλους τους αντιφρονούντες». Επίσης, υποστηρίχθηκε η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-Ε.Ε. και η επιβολή εμπάργκο στην εισαγωγή τουρκικών αγροτικών προϊόντων στην Ε.Ε.

Αν σου άρεσε κάνε