Στον «αέρα» το Brexit και το πολιτικό μέλλον της Μέι

Στον «αέρα» το Brexit και το πολιτικό μέλλον της Μέι

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:43 Δημιουργία 10/12/18, 14:54

Σε νέα δήλωση για το κείμενο της συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει το απόγευμα της Δευτέρας η Τερέζα Μέι, όπως αναφέρουν συνεργάτες της Βρετανίδας πρωθυπουργού, λίγη ώρα μετά από τις διαρροές περί αναβολής της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, που ήταν προγραμματισμένη για αύριο, Τρίτη 11 Δεκεμβρίου.

Αυτή την ώρα, είναι σε εξέλιξη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό την Μέι, με τη νέα δήλωση να έχει προγραμματιστεί για τις 17:30 (ώρα Ελλάδας, 15:30 τοπική ώρα).

Όπως μεταφέρουν τα βρετανικά media, εν μέσω των πιέσεων που δέχεται η Μέι και από το εσωτερικό του κόμματος της, σκέφτεται να μεταβεί εκ νέου στις Βρυξέλλες προκειμένου να επαναδιαπραγματευτεί εκ νέου με τους Ευρωπαίους ηγέτες κάποιους από τους όρους της συμφωνίας για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Μετά από τις σημερινές εξελίξεις, η αξιωματική αντιπολίτευσης της χώρας, μέσω δηλώσεων του αρχηγού των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας πως «δέχουμε μία λειτουργική κυβέρνηση… Το εναλλακτικό σχέδιο των Εργατικών για μία συμφωνία που θα βάζει σε προτεραιότητα τις θέσεις εργασίας πρέπει να έρθει στο επίκεντρο των μελλοντικών συνομιλιών με τις Βρυξέλλες».

«Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι η συμφωνία της Τερέζα Μέι είναι τόσο καταστροφική που έχει κάνει το απελπισμένο βήμα να καθυστερήσει την ψηφοφορία της την τελευταία στιγμή», ανέφερε ο Κόρμπιν σε σχετική ανακοίνωση του.

«Δεν αλλάζει η συμφωνία» λέει η Ιρλανδία

Από την πλευρά του, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, σχολιάζοντας τα σημερινά δεδομένα, υπογράμμισε πως η συμφωνία αποχώρησης με την ΕΕ δεν μπορεί να αλλάξει.

«Η συμφωνία αποχώρησης, περιλαμβανομένου του ιρλανδικού διχτυού ασφαλείας (backstop) είναι η μοναδική συμφωνία στο τραπέζι. Δεν είναι δυνατόν να ανοίξει εκ νέου κάποια πτυχή της συμφωνίας χωρίς να ανοίξουν εκ νέου όλες οι πτυχές», δήλωσε ο Βαράντκαρ σε δημοσιογράφους.

«Δεν έχω καμία δυσκολία με δηλώσεις που διευκρινίζουν τι περιλαμβάνεται στη συμφωνία αποχώρησης, αλλά καμία διευκρινιστική δήλωση δεν μπορεί να αντικρούει αυτό που περιλαμβάνεται στη συμφωνία αποχώρησης», πρόσθεσε ο Βαράντκαρ.

Τα σενάρια της επόμενης μέρας

Την ίδια ώρα, δίνουν και παίρνουν οι αναφορές για το τι πρόκειται να γίνει στο Λονδίνο, εν όψει της ψηφοφορίας.

Η κυβέρνηση χάνει την ψηφοφορία με περισσότερους από 100 βουλευτές

Καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και μετά το πέρας αυτών, η λίστα των βουλευτών που έχουν δηλώσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουν τη συμφωνία της Μέι αυξάνεται διαρκώς. Οι τελευταίοι προστέθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός πρόκειται να ενημερώσει σήμερα το υπουργικό της συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις, κυρίως για τις τηλεφωνικές επαφές που είχε με αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες – από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έως τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πιθανό να καταψηφίσουν τη συμφωνία περισσότεροι από 100 βουλευτές καταγράφοντας μία πρωτοφανή στη σύγχρονη βρετανική ιστορία ήττα. Αντιμέτωπη με μία τέτοια πανωλεθρία, η Μέι θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα παραιτηθεί ή θα δεσμευτεί να ανοίξει έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες. Πολύ πιθανό επίσης είναι είτε οι Εργατικοί να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης είτε αντάρτες των Τόρις να καταθέσουν επιστολές μομφής κατά της Μέι.

Η κυβέρνηση χάνει με 30 έως 50 ψήφους

Είναι ένα σενάριο σχεδόν απίθανο, καθώς τόσοι είναι μόνο οι αντάρτες των Τόρις που είτε παραιτήθηκαν λόγω της συμφωνίας είτε υπέγραψαν τις επιστολές μομφής κατά της Μέι.

Υπό αυτές τις καλές συνθήκες ωστόσο - «καλές», δεδομένης της πολύ μεγαλύτερης αντίδρασης – η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα μπορέσει να συνεχίσει στο πόστο της με τη δέσμευση ότι θα αξιώσει αλλαγές από τις Βρυξέλλες ή θα κάνει υποχωρήσεις έναντι των Εργατικών. Σε αυτήν την περίπτωση, θα μπορούσε να φέρει ξανά τη συμφωνία στη βουλή, αισιοδοξώντας ότι θα έχει τη στήριξη των Εργατικών – αλλά όχι των σκληροπυρηνικών Brexiters του κόμματός της που θα επιδιώξουν σίγουρα την ανατροπή της.

Η κυβέρνηση κερδίζει την ψηφοφορία

Σχεδόν απίθανο. Ακόμη ωστόσο και αν υπάρχει μία μικρή πιθανότητα να συμβεί, τα προβλήματα δεν τελειώνουν για τη Μέι. Όσοι επιμένουν μέχρι κεραίας στο Brexit έχουν απειλήσει να εμποδίσουν τη διαδικασία ενώ το μικρό ενωτικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), το οποίο στηρίζει την εύθραυστη πλειοψηφία της Μέι, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα σταματήσει να το κάνει εάν ψηφιστεί η συμφωνία.

Η Μέι αποσύρει την ψηφοφορία από τη βουλή

Είναι το σενάριο το οποίο κυκλοφορεί ευρέως τις τελευταίες 48 ώρες, αλλά το διαψεύδει κατηγορηματικά η Ντάουνινγκ Στριτ. Εάν ωστόσο επαληθευτούν οι πληροφορίες Βρετανών πολιτικών συντακτών, αυτό σημαίνει ότι η Μέι θα κάνει μια ακόμη προσπάθεια για αλλαγές ή παραχωρήσεις από την Ε.Ε. ή θα επιδιώξει μία ακόμη καθυστέρηση για να παρατείνει το δράμα ενός no deal Brexit. Αμφότερες, σχολιάζει η «Guardian», είναι στρατηγικές υψηλού κινδύνου.

Αν σου άρεσε κάνε