Γαλλία: Οι μαθητές ενώνονται με τα «κίτρινα γιλέκα» και κλείνουν δεκάδες λύκεια

Γαλλία: Οι μαθητές ενώνονται με τα «κίτρινα γιλέκα» και κλείνουν δεκάδες λύκεια

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:29 Δημιουργία 05/12/18, 15:18

Οι μαθητές στρέφονται κατά των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Μακρόν και καλούν σε γενική κινητοποίηση για αύριο, Πέμπτη. Ήδη από σήμερα, δεκάδες σχολεία τελούν υπό κατάληψη ή λειτουργούν με προβλήματα.

Ειδικότερα, οι γάλλοι μαθητές και οι εκπρόσωποί τους διαμαρτύρονται για τις εξετάσεις στο τέλος του λυκείου και του νόμου που εγκρίθηκε πέρυσι για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια.

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της μαθητικής κοινότητας κάλεσαν «γενική κινητοποίηση» την Πέμπτη, με περισσότερους αποκλεισμούς εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και διαδηλώσεις στον δρόμο.

Μέχρι στιγμής, είκοσι λύκεια είναι αποκλεισμένα ή έχει διαταραχθεί η λειτουργία τους από το πρωί, στην περιοχή της Μασσαλίας και 24 στην περιοχή του Παρισιού. Καταγράφηκαν επίσης προβλήματα στη λειτουργία της Ακαδημίας της Λιόν και της Τουλούζης.

Σήμερα το πρωί, ο υπουργός Παιδείας, Ζαν-Μισέλ Μπλανκέρ, εκτίμησε πως η κινητοποίηση των λυκείων παρέμεινε στάσιμη τη Δευτέρα και την Τρίτη με «περίπου 200 αποκλεισμένα λύκεια σε σύνολο λίγο πάνω από 4.000» στη Γαλλία, δηλαδή «σχεδόν 5%».

Εκφράζοντας λύπη για μια «βία που δεν έχουμε ξαναδεί» ο υπουργός κάλεσε «τον καθένα να αναλογιστεί τις ευθύνες του». «Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι επικίνδυνο» και «τέσσερις μαθητές λυκείου τραυματίστηκαν αρκετά σοβαρά» τις τελευταίες ημέρες, τις περισσότερες φορές στην προσπάθεια «να βάλουν φωτιά σε κάδους σκουπιδιών», υπογράμμισε.

Αν σου άρεσε κάνε