Κέρδισαν τη μάχη τα «Κίτρινα Γιλέκα»: Ο Μακρόν πήρε πίσω την αύξηση στα καύσιμα

Κέρδισαν τη μάχη τα «Κίτρινα Γιλέκα»: Ο Μακρόν πήρε πίσω την αύξηση στα καύσιμα

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:44 Δημιουργία 04/12/18, 14:20

Μια νίκη που προς το παρόν φαίνεται να είναι προσωρινή πέτυχαν οι διαδηλωτές των κίτρινων γιλέκων στη Γαλλία, καθώς μετά από εβδομάδες αναβρασμού με σειρά συγκεντρώσεων σε πολλές πόλεις της χώρας, η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να αναστείλει το μέτρο της αύξησης στις τιμές των καυσίμων.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, που ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις πως «μετά τον θυμό που άκουσα, αναστέλλω για έξι μήνες τρία οικονομικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης στα καύσιμα».

«Θα έπρεπε κανείς να είναι κουφός για να μην ακούσει την οργή των Γάλλων, η βία πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε.

«Το κράτος είναι εγγυητής της ειρήνης, της δημόσιας τάξης, κανένας φόρος δεν πρέπει να διακινδυνεύει την εθνική ενότητα», υπογράμμισε ο Φιλίπ. «Εάν μειώσουμε τους φόρους, θα πρέπει να μειώσουμε επίσης και τις δημόσιες δαπάνες», δήλωσε επίσης.

«Θέλουμε σε αυτό το χρονικό διάστημα να προσδιορίσουμε και να εφαρμόσουμε δίκαια και αποτελεσματικά συνοδευτικά μέτρα. Αν δεν τα βρούμε, θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση επίσης, προσέθεσε, «άκουσε την ανησυχία για τις προβλέψεις του τεχνικού ελέγχου των οχημάτων που τον περιπλέκουν και τον καθιστούν πιο ακριβό». Και σε αυτό το σημείο επίσης, το μέτρο αναστάληκε για περίοδο έξι μηνών, προκειμένου να «βρεθούν οι ορθές προσαρμογές».

Τέλος, ούτε οι τιμές του ηλεκτρικού, ούτε εκείνες του αερίου θα αυξηθούν, όπως προβλεπόταν, «στη διάρκεια της διαβούλευσης και άρα στη διάρκεια του επερχόμενου χειμώνα», είπε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

«Οι αποφάσεις αυτές, που θα είναι άμεσες, πρέπει να επαναφέρουν την ηρεμία και τη γαλήνη στη χώρα» και να «επιτρέψουν να ξεκινήσει ένας αληθινός διάλογος για το σύνολο των ανησυχιών οι οποίες εκφράστηκαν αυτές τις τελευταίες εβδομάδες», προσέθεσε ο Εντουάρ Φιλίπ.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» έγιναν στις 17 Νοεμβρίου κατά των αυξήσεων στις τιμές καυσίμων και από τότε έχουν εξελιχθεί σε κίνημα διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής Μακρόν.

Αποκορύφωμα ήταν η διαδήλωση του Σαββάτου, στο Παρίσι, η οποία εξελίχθηκε σε πολύ βίαιη διαμαρτυρία, με πάνω από 100 τραυματίες, περισσότερες από 400 συλλήψεις και εικόνες χάους στη γαλλική πρωτεύουσ

Αν σου άρεσε κάνε