Υποχωρεί ο Μακρόν για τον φόρο στα καύσιμα

Υποχωρεί ο Μακρόν για τον φόρο στα καύσιμα

ΔΙΕΘΝΗ UPD 12:16 Δημιουργία 04/12/18, 11:06

Προς αναστολή οδεύουν οι αυξήσεις των φόρων καυσίμων στη Γαλλία, καθώς το «κόστος» της προστασίας του περιβάλλοντος, αποδεικνύεται ότι είναι πολύ υψηλό για το Μακρόν και δυσβάσταχτο για τα νοικοκυριά. Με την ανακοίνωση της αναστολής του μέτρου, η κυβέρνηση αναμφίβολα ελπίζει και στο τέλος των βίαιων διαμαρτυριών των «κίτρινων γιλέκων».

Ο Γάλλος πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την αναστολή των αυξήσεων στη φορολόγηση των καυσίμων, σήμερα Τρίτη, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Reuters.

Η απόφαση λήφθηκε στην έκτακτη υπουργική σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε και ο Μακρόν, που συνεδρίασε χθες στο βράδυ με θέμα την αποκλιμάκωση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τα «κίτρινα γιλέκα» στους δρόμους της Γαλλίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαμαρτυρίες, που ξεκίνησαν στις 17 Νοεμβρίου, οργανώθηκαν ώστε να καταγγείλουν την συρρίκνωση των δαπανών των νοικοκυριών που επέφερε η αύξηση των φόρων στο ντίζελ, η οποία σύμφωνα με τον Μακρόν, είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και για την προστασία του περιβάλλοντος. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 70% των Γάλλων πολιτών τάσσεται υπέρ των «κίτρινων γιλέκων», αλλά όχι της βίας. Όμως, από τότε έχουν λάβει χώρα και γενικευμένες διαδηλώσεις εναντίον του Μακρόν, με πολλούς να ασκούν κριτική στον πρόεδρο για την προώθηση πολιτικών που ευνοούν τους πλούσιους, όπως ισχυρίζονται.

Σημειώνεται, τέλος, πως πρόκειται για την πιο σημαντική μέχρι σήμερα «στροφή» του Μακρόν στην πολιτική του από το 2017, που ανέλαβε την εξουσία

Αν σου άρεσε κάνε