Παράταση στην αγωνία για τον ιταλικό προϋπολογισμό

Παράταση στην αγωνία για τον ιταλικό προϋπολογισμό

ΔΙΕΘΝΗ UPD 21:02 Δημιουργία 03/12/18, 20:49

Συνεχίζεται να αναζητείται «φως στο τούνελ» για τη διένεξη της Ιταλίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση επί του προϋπολογισμού του 2019 που πρέπει να ψηφίσει η Ρώμη, με τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup να επαναλαμβάνει πως χρειάζονται αλλαγές στο προσχέδιο που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.

Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης αποφάσισαν να τονίσουν για μια ακόμα προς την Ιταλία -όπως είχε κάνει και η Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα- πως το σχέδιο του προϋπολογισμού χρειάζεται αλλαγές «ώστε να συμμορφώνεται με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ», όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.

Η επόμενη ημερομηνία «σταθμός» για την Ιταλική υπόθεση είναι η 19η Δεκεμβρίου (η τελευταία συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων).

Στον απόηχο των εργασιών του Eurogroup, σημειώνεται πως ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση του δεν έχει ως στόχο να αποκλίνει κατά πολύ από το στόχο που έχει θέσει για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2019 και οποίος είναι στο 2,4% επί του ΑΕΠ. «Δεν εργαζόμαστε για ένα σενάριο που θα ρίχνει το έλλειμμα κάτω από το 2%» δήλωσε ο Τζουζέπε Κόντε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ιταλίας (ANSA).

Για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη

Εξάλλου, επί τάπητος στη συνεδρίαση του Eurogroup έχει τεθεί και το θέμα με τις μεταρρυθμίσεις στη δομή της Ευρωζώνης.

Νέο στοιχείο ως προς τις συζητήσεις αποτελεί η γαλλογερμανική πρόταση χρηματοδότησης του «προϋπολογισμού της Ευρωζώνης» από ειδικό φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Αν σου άρεσε κάνε