Γερμανία-Γαλλία: Κατεβάζουν πρόταση επιβολής τελών σε συναλλαγές στην ΕΕ

Γερμανία-Γαλλία: Κατεβάζουν πρόταση επιβολής τελών σε συναλλαγές στην ΕΕ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 12:46 Δημιουργία 03/12/18, 12:44

Πρόταση για φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρουσιάσουν τη Δευτέρα οι υπουργοί οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας στους ομολόγους τους, στο πλαίσιο του συμβουλίου του Eurogroup.

Το σκεπτικό του μέτρου είναι ότι τα τέλη που θα επιβληθούν, θα χρηματοδοτήσουν το νέο κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης.

Η γαλλογερμανική πρόταση, στην οποία αναφέρεται δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, θα παρουσιαστεί από Σόλτς και Λεμέρ στο περιθώριο του Eurogroup και αναμένεται να συμπεριληφθεί στη συμφωνία για τη χρηματοδότηση των ενισχύσεων της κοινότητας από το 2021 ως το 2027. Υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία για το θέμα θα διεξαχθεί το 2020.

Αν εγκριθεί η πρόταση, τα έσοδα που θα προκύψουν από τη φορολόγηση των συναλλαγών, θα συμβάλλουν στη χρηματοδότηση του νέου κοινού προϋπολογισμού της ευρωζώνης.

Μάλιστα, οι χώρες που τελικά θα συμμετάσχουν στην εφαρμογή του μέτρου θα μπορούν να αξιοποιούν τα έσοδα που θα εξασφαλίζουν από αυτόν ως μέρος της συμβολής τους στον ευρύτερο προϋπολογισμό της ΕΕ

Παράλληλα, σχεδιάζεται το πλαίσιο που θα προβλέπει αντισταθμιστικά οφέλη για τις χώρες που δεν θα έχουν μεγάλα έσοδα από έναν τέτοιο φόρο, καθώς δεν εδρεύουν σε αυτές εταιρείες τέτοιου μεγέθους.

Σημειώνεται, τέλος, πως το σχέδιο βασίζεται στο γαλλικό μοντέλο φορολόγησης των συναλλαγών για μετοχές εισηγμένων εταιρειών με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ.

Αν σου άρεσε κάνε