Οι προβολείς στην Ιταλία για την... υπαναχώρηση στο στόχο του ελλείμματος

Οι προβολείς στην Ιταλία για την... υπαναχώρηση στο στόχο του ελλείμματος

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:06 Δημιουργία 03/12/18, 10:02

Αγορές και επενδυτές έχουν μάτια και προσοχή στραμμένα στην... «ετυμηγορία» των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ για το ιταλικό ζήτημα. Το σημερινό Eurogroup έχει «άρωμα» - κυρίως - Ρώμης, στον απόηχο δε των δημοσιευμάτων που θέλουν την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας να συζητά τώρα τη μείωση του στόχου του ελλείμματος στο 1,9%-2%.

«Ναι, αυτά είναι τα στοιχεία», φέρεται να δήλωσε σχετικά ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ Τζιοβάνι Τρία, σύμφωνα με την La Repubblica.

Την ίδια ώρα, η La Stampa αναφέρει πως ο υπουργός είπε ότι μπορεί να υπάρξει μείωση του στόχου για το έλλειμμα στο 1,95%-2%.

Τα δημοσιεύματα αυτά έτυχαν θετικής υποδοχής από τις αγορές ομολόγων, με το κόστος δανεισμού της Ιταλίας να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυο μηνών.

Αναφορικά τώρα με το σημερινό Eurogroup, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στους προϋπολογισμούς των κρατών- μελών με οικονομικά προβλήματα.

Μετά τη συνεδρίαση, στο τελικό κείμενο θα υπάρξει μια δήλωση για καθέναν από αυτούς τους προϋπολογισμούς ξεχωριστά, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην περίπτωση της Ιταλίας, εν μέσω κόντρας με την ΕΕ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν επίσης για τα συμπεράσματα από την πέμπτη επίσκεψη των τεχνοκρατών των ευρωπαϊκών θεσμών στην Κύπρο, στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας της. Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και για την Ισπανία, όπου ολοκληρώθηκε στις αρχές Οκτωβρίου η δέκατη αποστολή μεταμνημονιακής εποπτείας.

Ένα μεγάλο μέρος της συνεδρίασης αναμένεται να αφιερωθεί και στις προτάσεις για την εμβάθυνση της ευρωζώνης με τη συμμετοχή και των 27 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, καθώς πρόκειται για το τελευταίο Eurogroup πριν από τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, οπότε και θα ληφθούν αποφάσεις. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι αλλαγές που αναμένεται να συμφωνηθούν «μπορεί να μην είναι αυτό που θα ήθελαν κάποιοι ένα χρόνο πριν, αλλά θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες των πιο απαισιόδοξων».

Ειδικότερα, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συμφωνήσουν στην αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και στο ζήτημα της χρηματοδότησης του Ταμείου Εξυγίανσης Τραπεζών. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά στην Ευρωπαϊκή Εγγύηση Καταθέσεων, ο αξιωματούχος σχολίασε ότι στόχος είναι να παραμείνει στην επικαιρότητα το επόμενο εξάμηνο, και δεν αναμένεται να συμφωνηθεί κάποιος οδικός χάρτης, όπως είχε προταθεί αρχικά.

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup θα παραστεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), για να παρουσιάσει την ενδιάμεση έκθεσή του για την ευρωζώνη.

Αν σου άρεσε κάνε