«Πεδίο μάχης» το Παρίσι - Εξετάζεται η επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης

«Πεδίο μάχης» το Παρίσι - Εξετάζεται η επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:16 Δημιουργία 02/12/18, 10:22

Εικόνες χάους σημειώνονται στο Παρίσι μετά τις πράξεις πρωτοφανούς βίας, στις οποίες κατέληξαν οι κινητοποιήσεις των κίτρινων γιλέκων, που για τρίτη φορά διαμαρτυρήθηκαν στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας.

Από τα βίαια επεισόδια προκλήθηκε ο τραυματισμός 133 ανθρώπων, ενώ 378 τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση, σύμφωνα με απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από την αστυνομία.

Συνολικά, η αστυνομία προέβη σε 412 προσαγωγές. Από τους 133 τραυματίες, 23 ανήκουν στις δυνάμεις της τάξης.

«Οι ταραχές και η βία που βλέπουμε σήμερα στο Παρίσι είναι απαράδεκτες και οι διαδηλωτές πρέπει να αντιταχθούν στις εξτρεμιστικές ομάδες που επωφελούνται από την κατάσταση υπονομεύοντας τις εύλογες καταγγελίες των "κίτρινων γιλέκων"», δήλωσε η υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζίν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η τρίτη ημέρα εθνικής κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων» είχε 75.000 διαδηλωτές.

Η πρώτη ημέρα εθνικής δράσης που πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου είχε 282.000 διαδηλωτές και η δεύτερη 106.000, από τους οποίους οι 8.000 ήταν στο Παρίσι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Στον απόηχο των επεισοδίων, η γαλλική κυβέρνηση σκέφτεται να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης για να εμποδίσει την επανάληψη των βιαιοτήτων, που είναι οι χειρότερες που έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία στη χώρα, ενώ κάλεσε τους ειρηνικούς διαδηλωτές να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων,

«Πρέπει να σκεφτούμε ποια μέτρα μπορούμε να λάβουμε για να μην συμβούν ξανά αυτά τα επεισόδια», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό.Γκριβό στον ραδιοσταθμό Europe 1.

Όταν ερωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο να επιβληθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εσωτερικών θα συζητήσουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές σήμερα, στη διάρκεια συνεδρίασής τους.

Αν σου άρεσε κάνε