Ο εμπορικός πόλεμος στο «μενού» Τραμπ και Σι

Ο εμπορικός πόλεμος στο «μενού» Τραμπ και Σι

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:40 Δημιουργία 01/12/18, 15:28

Το βράδυ θα λάβει χώρα, τελικά, η συνάντηση Τραμπ με τον πρόεδρο της Κίνας, στο πλαίσιο της Συνόδου των G-20, ενώ η αβεβαιότητα παρατείνεται. Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν για τη σύναψη νέας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, με τους επενδυτές να «παρακολουθούν» από κοντά τα αποτελέσματα των συνομιλιών, υιοθετώντας, ωστόσο, μέχρις στιγμής επιφυλακτική στάση στον απόηχο των αμφίσημων δηλώσεων των προέδρων.

Πρόοδος φαίνεται να σημειώνεται στις συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας μετά την πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής, παρά τις χθεσινές απειλές Τραμπ για επιβολή νέων δασμών. Όλα τα βλέμματα, ωστόσο, να είναι στραμμένα στην καθοριστική διμερή συνάντηση των δύο ηγετών το βράδυ του Σαββάτου.

Οι πρόεδροι θα δειπνήσουν μαζί, ώστε να συζητήσουν για την εμπορική σχέση των δύο χωρών, αλλά και για τα ζητήματα ασφαλείας που έχουν προκύψει.

Σε χθεσινές δηλώσεις τους, Τραμπ και Xi Jinping, δήλωσαν ότι οι διαφορές τους παραμένουν, παρατείνοντας έτσι την αβεβαιότητα.

«Είμαστε κοντά σε εμπορική συμφωνία με την Κίνα» έγραψε χθες ο Τραμπ στο Twitter, προσθέτοντας ωστόσο, ότι, ακόμα, δεν έχει αποφασίσει τι θέλει να ζητήσει από τον Κινέζο ομόλογό του. Μάλιστα, ανέφερε ότι είναι ευχαριστημένος και από την παρούσα κατάσταση, καθώς η Αμερική κερδίζει από τους δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα. Απείλησε, μάλιστα, με την επιβολή νέων δασμών, ακόμα και σε τεχνολογικά προϊόντα, όπως τα κινητά της Apple, τα οποία κατασκευάζονται στην Κίνα.

Σημειώνεται ότι δεν πιέζονται μόνο οι οικονομίες των δύο χωρών από το μαινόμενο εμπορικό πόλεμο και τη συνεχή κλιμάκωσή του. Για την ακρίβεια, το αμερικανικό χρηματιστήριο έκλεισε με αρνητικό πρόσημο την Παρασκευή, ενώ οι αγορές σε Ασία και Ευρώπη, συναλλάσουν μετριοπαθώς, αναμένοντας τα αποτελέσματα των συνομιλιών των δύο μεγάλων οικονομιών.

Αν σου άρεσε κάνε