Σε «αχαρτογράφητα νερά» η συμφωνία για το Brexit μετά το ok των «27»

Σε «αχαρτογράφητα νερά» η συμφωνία για το Brexit μετά το ok των «27»

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:16 Δημιουργία 26/11/18, 15:33

Στο βρετανικό Κοινοβούλιο μεταφέρεται τώρα η «μάχη» για τη συμφωνία επί του Brexit, αφότου χθες έλαβε το «πράσινο φως» από τους «27», με την Τερέζα Μέι να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς οι αντίπαλοί της... καραδοκούν, προκειμένου να δυσκολέψουν τις προσπάθειές της να βγει αλώβητη από αυτό τον σκόπελο.

Αναλυτές, πάντως, εκτιμούν ότι είναι μεγάλη η πιθανότητα να μην ψηφιστεί η συμφωνία του Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Μάλιστα, οι ίδιοι θεωρούν ότι καθώς δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, τότε το σενάριο ενός «σκληρού» Brexit παραμένει στο τραπέζι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο στρατόπεδο των «αντιπάλων» της Μέι δεν μετέχει μόνο το κόμμα των Εργατικών και ο Corbyn, αλλά και συντηρητικοί βουλευτές που τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. στο δημοψήφισμα.

Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, η 75% πιθανότητα που δίνουν αναλυτές του Eurasia Group στη μη ψήφιση της συμφωνίας.

Η Μέι, από την πλευρά της, μαζί με όλους τους αξιωματούχους της Ε.Ε., επικοινωνεί με κάθε τρόπο ότι η συμφωνία για το Brexit είναι μονόδρομος για τη Μ. Βρετανία. «Είναι όχι μόνο η καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει, είναι και η μόνη συμφωνία», ανέφερε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός ξεκινάει σήμερα καμπάνια στη χώρα της, κάνοντας δραματική έκκληση στους βουλευτές να υπερψηφίσουν το deal.

Αν η συμφωνία δεν περάσει από το κοινοβούλιο, τότε το επικρατέστερο σενάριο είναι η παράταση των «ζυμώσεων» μέχρι την 29η Μαρτίου, όταν έχει οριστεί επίσημα η αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

Σ’ αυτή την περίπτωση, ωστόσο, και οι 27 χώρες κράτη-μέλη πρέπει να συμφωνήσουν, για να δοθεί η παράταση.

Το δεύτερο σενάριο, που είναι Brexit χωρίς συμφωνία, είναι και αυτό που εταιρείες στη Βρετανία και Στην Ευρώπη φοβούνται περισσότερο, καθώς θα σηματοδοτούσε την αύξηση των δασμών με βάση τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τη Μ.Βρετανία. Με άλλα λόγια, οι τιμές προϊόντων θα αυξηθούν σημαντικά, με τους καταναλωτές και τους παραγωγούς να πληρώνουν το τίμημα.

Η αυτοκινητοβιομηχανία, για παράδειγμα, έχει προειδοποιήσει ότι οι εξαγωγές της θα επιβαρυνθούν με δασμούς ύψους 10%, ενώ και οι εισαγωγές θα πληγούν σημαντικά από τα επιπλέον κόστη.

Αν τελικά οι Βρετανοί βουλευτές διαψεύσουν τις προβλέψεις και η συμφωνία για το Brexit υπερψηφιστεί, τότε προβλέπεται μια μεταβατική περίοδος 2 χρόνων, η οποία μπορεί να παραταθεί για 2 έτη ακόμη, αν κριθεί αναγκαίο. Σε αυτό το διάστημα, Βρετανία και ΕΕ θα διαπραγματευθούν τη μελλοντική τους σχέση, συμπεριλαμβανομένης της εμπορικής.

Αν σου άρεσε κάνε