Η Μέι δεσμεύτηκε για την προστασία του Γιβραλτάρ

Η Μέι δεσμεύτηκε για την προστασία του Γιβραλτάρ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:34 Δημιουργία 22/11/18, 18:02

Η Τερέζα Μέι προασπίστηκε για μια ακόμα φορά το προσχέδιο συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit, κατά την ομιλία της συντηρητικής πρωθυπουργού στη Βουλή των Κοινοτήτων το απόγευμα της Πέμπτης.

«Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κρίσιμο σημείο και όλες οι προσπάθειές μας πρέπει να επικεντρωθούν στο να εργαστούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να οδηγήσουμε αυτή τη διαδικασία σε μια οριστική κατάληξη» επισήμανε η κ. Μέι, η οποία αναφέρθηκε επίσης και στο ζήτημα του Γιβραλτάρ, διαβεβαιώνοντας ότι η βρετανική κυριαρχία θα είναι «προστατευμένη».

Σύμφωνα με την Μέι, το σχέδιο για το μελλοντικό πλαίσιο θα επιτρέψει στη Βρετανία να διαπραγματευτεί εμπορικές συμφωνίες κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.

Η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης απέρριψε οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ της πρόσβασης στα αλιευτικά ύδατα και της πρόσβασης στις αγορές, ενώ πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις για έναν εναλλακτικό διακανονισμό με στόχο να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός σκληρού συνόρου στην Ιρλανδία θα ξεκινήσουν προτού η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ.

Σημειώνεται πως η αξιωματική αντιπολίτευση των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν ανέφερε πως το σχέδιο της πρωθυπουργού είναι αρνητικό για τη χώρα, συμπληρώνοντας πως οι εργατικοί βουλευτές θα το καταψηφίσουν.

«Φίλια» πυρά

Η πρωθυπουργός αντιμετώπισε επιθέσεις από βουλευτές διάφορων παρατάξεων, συμπεριλαμβανομένων και όσων θέλουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Ο Ντομινίκ Ράαμπ, ο οποίος ήταν υπουργός Brexit μέχρι την περασμένη εβδομάδα, τόνισε: «Ο κύριος λόγος που ο κόσμος ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ ήταν για να αποκτήσουμε ξανά το δημοκρατικό έλεγχο στους νόμους μας. Δεν αποτελεί την λυπηρή και αναπόφευκτη πραγματικότητα ότι η συμφωνία αυτή παραχωρεί ακόμη περισσότερο έλεγχο;».

Ο βουλευτής των Τόρις, Μαρκ Φρανσουά, κατηγόρησε τη Βρετανίδα πρωθυπουργό ότι έκανε επανειλημμένα δεσμεύσεις τις οποίες δεν τήρησε στη συνέχεια.

Ο Ντάνκαν Σμιθ απαίτησε την τροποποίηση της συμφωνίας, λέγοντας πως πρέπει να περιλαμβάνει άλλους όρους για τα ιρλανδικά σύνορα.

Ο Τζέφρι Ντόναλνσον, μέλος του DUP, απηύθυνε έκκληση στην κ. Μέι να προχωρήσει σε «εναλλακτικές ρυθμίσεις» για το ζήτημα των συνόρων ανάμεσα στη Βόρειο Ιρλανδία και τη Βρετανία.

Ο Μπόρις Τζόνσον, πρώην υπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε ότι η συμφωνία είναι «γεμάτη γενικότητες και αντιφάσεις».

Εν τω μεταξύ, μια σειρά βουλευτών, μεταξύ των οποίων οι βουλευτές των Εργατικών, Τσούκα Ουμούνα και Μπάρι Σέρμαν, πίεσαν την κ. Μέι να προχωρήσει σε δεύτερο δημοψήφισμα.

Αν σου άρεσε κάνε