Μέι: Συμφωνήσαμε το κείμενο για το Brexit - «Αλαλούμ» με το Γιβλαρτάρ

Μέι: Συμφωνήσαμε το κείμενο για το Brexit - «Αλαλούμ» με το Γιβλαρτάρ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:06 Δημιουργία 22/11/18, 14:50

«Έχουμε συμφωνία για το Brexit» δήλωσε το μεσημέρι της Πέμπτης η Τερέζα Μέι σε διάγγελμα της έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, μετά από το προσχέδιο της συμφωνίας για την περίοδο μετάβασης της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αναμένεται να συζητηθεί την Κυριακή σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανέφερε στο διάγγελμα της πως «το κείμενο για το Brexit συμφωνήθηκε και θα ενημερώσω αργότερα τη Βουλή των Κοινοτήτων για τη συμφωνία».

«Είναι μία καλή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο. Εφαρμόζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» του Ιουνίου 2016 για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που προβλέπεται για τις 29 Μαρτίου 2019, δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός,

Η Μέι πρόσθεσε ότι «αισιοδοξώ για το ότι μπορούμε να επιτύχουμε συμφωνία την Κυριακή», ενώ σημείωσε πως «θα παραδώσουμε θετικά αποτελέσματα για όλο το ΗΒ, περιλαμβανομένου και του Γιβραλτάρ».

Σημειώνεται πως για το ζήτημα του Γιβραλτάρ η Ισπανία έχει προαναγγείλει βέτο στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, ζητώντας την απευθείας διαπραγμάτευση με το Λονδίνο, χωρίς την παρέμβαση της ΕΕ.

Νωρίτερα, πάντως, κυβερνητική πηγή επεσήμανε ότι τα θέματα που έχουν σχέση με το Γιβραλτάρ, δεν έχουν επιλυθεί.

«Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο στο πλαίσιο της πολιτικής διακήρυξης σε αρκετούς τομείς. Το Γιβραλτάρ παραμένει ένα σημαντικό ζήτημα… Είναι σαφές ότι υπάρχουν θέματα που θέλουν λύση εκεί», δήλωσε ο ίδιος παράγοντας.

Σημειώνεται ότι το ερχόμενο Σάββατο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η Μέι θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Το προσχέδιο της διακήρυξης για τους δεσμούς Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit αναφέρει: «Οι πλευρές αναμένουν να έχουν μία εμπορική σχέση σε αγαθά που θα είναι όσο γίνεται στενή, με σκοπό να διευκολυνθεί το νόμιμο εμπόριο».

Προσθέτει: «Πρέπει να έχουν στόχο να εκπληρώσουν ένα επίπεδο απελευθέρωσης στο εμπόριο, στις υπηρεσίες, ακόμη περαιτέρω από τις δεσμεύσεις των πλευρών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Η οικονομική συνεργασία πρέπει να διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχουν δασμοί, τέλη, χρεώσεις σε όλους τους τομείς».

Η οικονομική συνεργασία πρέπει να διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχουν δασμοί, τέλη, χρεώσεις ή ποσοτικοί περιορισμοί σε όλους τους τομείς, με φιλόδοξες τελωνειακές ρυθμίσεις που ανοικοδομούν και βελτιώνουν την τελωνειακή ένωση των δύο πλευρών».

Σύμφωνα με το κείμενο, η σχέση μετά το Brexit θα σέβεται «την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς της Ένωσης και την Τελωνειακή Ένωση, όπως και την εγχώρια αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα αναγνωρίζει την ανάπτυξη μίας ανεξάρτητης εμπορικής πολιτικής από το Ηνωμένο Βασίλειο πέρα από την οικονομική συνεργασία».

Η μεταβατική περίοδος μπορεί να παραταθεί «μέχρι ένα ή δύο χρόνια». Εάν επεκταθεί, η Βρετανία θα συνεχίσει τις πληρωμές στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

EE και Ηνωμένο Βασίλειο θα ολοκληρώσουν νέα συμφωνία στο θέμα της αλιείας, μέχρι τον Ιούλιο του 2020, αναφέρεται επίσης στο προσχέδιο.

Οι δύο πλευρές επαναλαμβάνουν ότι επιθυμούν να αντικαταστήσουν μία προσωρινή συμφωνία που εμποδίζει την επιστροφή εκτεταμένων συνοριακών ελέγχων στο νησί της Ιρλανδίας με μία μόνιμη λύση.

Αν σου άρεσε κάνε