Brexit: Κορυφώνονται οι «ζυμώσεις» ενόψει Συνόδου - «Αγκάθι» το θέμα του Γιβραλτάρ

Brexit: Κορυφώνονται οι «ζυμώσεις» ενόψει Συνόδου - «Αγκάθι» το θέμα του Γιβραλτάρ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:58 Δημιουργία 22/11/18, 12:39

Στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Κυριακής μεταφέρονται οι «ζυμώσεις» για το Brexit, την ώρα που η Τερέζα Μέι εξακολουθεί να δίνει μάχη για την πολιτική επιβίωσή της.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, μάλιστα, αναμένεται να ενημερώσει σε λίγο το Κοινοβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ το ερχόμενο Σάββατο η ίδια θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο τη Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters την Πέμπτη αναφέρουν ότι οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Μεγάλης Βρετανίας έχουν συμφωνήσει όσον αφορά τη διακήρυξη των μελλοντικών σχέσεων των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, το προσχέδιο της διακήρυξης θα εξεταστεί από τις εθνικές αντιπροσωπείες των υπόλοιπων 27 κρατών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Παρά τις διαφωνίες σχετικά με το Γιβραλτάρ, ελπίζουν να το οριστικοποιήσουν εγκαίρως, έτσι ώστε να το εγκρίνουν οι ηγέτες μαζί με τη νομική συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας, στη Σύνοδο της Κυριακής.

Από την πλευρά της, πάντως, κυβερνητική πηγή επισημαίνει ότι τα θέματα που έχουν σχέση με το Γιβραλτάρ δεν έχουν επιλυθεί.

«Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο στο πλαίσιο της πολιτικής διακήρυξης σε αρκετούς τομείς. Το Γιβραλτάρ παραμένει ένα σημαντικό ζήτημα… Είναι σαφές ότι υπάρχουν θέματα που θέλουν λύση εκεί», δήλωσε ο ίδιος παράγοντας.

Το προσχέδιο της διακήρυξης για τους δεσμούς Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit αναφέρει: «Οι πλευρές αναμένουν να έχουν μία εμπορική σχέση σε αγαθά που θα είναι όσο γίνεται στενή, με σκοπό να διευκολυνθεί το νόμιμο εμπόριο».

Προσθέτει: «Πρέπει να έχουν στόχο να εκπληρώσουν ένα επίπεδο απελευθέρωσης στο εμπόριο, στις υπηρεσίες, ακόμη περαιτέρω από τις δεσμεύσεις των πλευρών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Η οικονομική συνεργασία πρέπει να διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχουν δασμοί, τέλη, χρεώσεις σε όλους τους τομείς».

Η οικονομική συνεργασία πρέπει να διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχουν δασμοί, τέλη, χρεώσεις ή ποσοτικοί περιορισμοί σε όλους τους τομείς, με φιλόδοξες τελωνειακές ρυθμίσεις που ανοικοδομούν και βελτιώνουν την τελωνειακή ένωση των δύο πλευρών».

Σύμφωνα με το κείμενο, η σχέση μετά το Brexit θα σέβεται «την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς της Ένωσης και την Τελωνειακή Ένωση, όπως και την εγχώρια αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα αναγνωρίζει την ανάπτυξη μίας ανεξάρτητης εμπορικής πολιτικής από το Ηνωμένο Βασίλειο πέρα από την οικονομική συνεργασία».

Η μεταβατική περίοδος μπορεί να παραταθεί «μέχρι ένα ή δύο χρόνια». Εάν επεκταθεί, η Βρετανία θα συνεχίσει τις πληρωμές στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

EE και Ηνωμένο Βασίλειο θα ολοκληρώσουν νέα συμφωνία στο θέμα της αλιείας, μέχρι τον Ιούλιο του 2020, αναφέρεται επίσης στο προσχέδιο.

Οι δύο πλευρές επαναλαμβάνουν ότι επιθυμούν να αντικαταστήσουν μία προσωρινή συμφωνία που εμποδίζει την επιστροφή εκτεταμένων συνοριακών ελέγχων στο νησί της Ιρλανδίας με μία μόνιμη λύση.

«Καμία τελική συμφωνία δεν μπορεί να συμφωνηθεί χωρίς την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Κυριακή», τόνισε εκπρόσωπος της Μέι, σύμφωνα με το Reuters.

Στην ερώτηση για το σχόλιο του Τουσκ ότι έκλεισε η συμφωνία για το Brexit, απάντησε ότι δεν γνωρίζει εάν έχει μιλήσει με τον Τουσκ η βρετανίδα πρωθυπουργός είτε χθες το βράδυ είτε σήμερα.

«Η πρωθυπουργός έχει υπάρξει σαφής ότι θα συμφωνήσει σε αυτή που θεωρεί ότι είναι η καλύτερη συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε χαρακτηριστικά.

Αν σου άρεσε κάνε