Σκληρούς όρους για το «ευρωπαϊκό ΔΝΤ» ζητά η Γερμανία

Σκληρούς όρους για το «ευρωπαϊκό ΔΝΤ» ζητά η Γερμανία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:19 Δημιουργία 21/11/18, 20:08

Ιδιαίτερα αυστηρό πλαίσιο θέλει να θέσει η Γερμανία για τις χώρες που θα έχουν το δικαίωμα να εντάσσονται στο νέο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, που προωθείται σε επίπεδο αλλαγών των δομών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με προτάσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που έχει δει το Reuters, το Ταμείο θα είναι προσβάσιμο χωρίς προϋποθέσεις μόνο για τις χώρες που έχουν βιώσει «ένα ασύμμετρο οικονομικό σοκ έξω από τον πολιτικό τους έλεγχο».

Οι προτάσεις, τις οποίες αποκάλυψε πρώτη η γερμανική εφημερίδα Die Zeit την Τετάρτη, αναγνωρίζουν ότι το Ταμείο θα έχει ρόλο στη στήριξη βαριά υπερχρεωμένων κρατών, μια ευθύνη που αυτή τη στιγμή βαραίνει την Κομισιόν. Αλλά η στήριξη αυτή θα έχει τη μορφή ενός πιο αυστηρού «προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής με εκ των υστέρων επιβολή όρων».

Η χορήγηση πόρων του Ταμείου σε χώρες με αδύναμα δημόσια οικονομικά θα προκαλούσε «ηθικό κίνδυνο», αναφέρει το έγγραφο που επικαλείται το Reuters, «με τα δάνεια του ESM να χρησιμοποιούνται για την αναβολή αναγκαίων δημοσιονομικών προσαρμογών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Για να έχει μια χώρα τη δυνατότητα να λάβει στήριξη χωρίς όρους, θα πρέπει να έχει έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος κάτω από 60% ή να δείξει ότι έχει μειώσει το χρέος κατά 0,5% σε κάθε ένα από τα τρία προηγούμενα χρόνια.

Αν σου άρεσε κάνε