Δεν κάνει βήμα πίσω η Ρώμη παρά τις απειλές της ΕΕ

Δεν κάνει βήμα πίσω η Ρώμη παρά τις απειλές της ΕΕ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:48 Δημιουργία 14/11/18, 10:43

Δεν κάνει βήμα πίσω η Ρώμη ως προς το στόχο του ελλείμματος, παρά τις απειλές της ΕΕ για κυρώσεις.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019, το οποίο επανακατάθεσε η ιταλική κυβέρνηση μετά από τελεσίγραφο της Κομισιόν, η Ρώμη κάνει λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης 1,5% έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ.

Μάλιστα, η κυβέρνηση κλιμακώνει την κόντρα με την ΕΕ, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι να διαμηνύει στην Κομισιόν να μην σκεφτεί την επιβολή προστίμου.

Πάντως, στο νέο προσχέδιο η Ιταλία αναθεωρεί προς τα πάνω το στόχο για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις στο 1% του ΑΕΠ, με το υπουργείο Οικονομικών να ξεκαθαρίζει ότι τα κεφάλαια αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους.

Πρόκειται για σημείο, στο οποίο οι αναλυτές «βλέπουν» πιθανή συμφωνία, εάν η ΕΕ μαλακώσει τη στάση της.

Η Ρώμη αναμένει μείωση του δημοσίου χρέους στο 129,2% του ΑΕΠ το 2019 (έναντι 130,9% στο αρχικό σχέδιο προϋπολογισμού) και περαιτέρω υποχώρηση στο 127,3% το 2020.

Σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση RΑΙ ο Σαλβίνι τόνισε: «Κάνουν μεγάλος λάθος ακόμη και να σκέφτονται το ενδεχόμενο να επιβάλλουν πρόστιμα στους Ιταλούς πολίτες», σε μία εμφανή προσπάθεια να μετατρέψει την κόντρα της Επιτροπής με την Ρώμη σε επίθεση της Ε.Ε. κατά των Ιταλών. Οι Βρυξέλλες δεν έχουν ακόμη ανοίξει τα χαρτιά τους.

Αν σου άρεσε κάνε