Αυστηρά μηνύματα προς την Ιταλία από το Eurogroup

Αυστηρά μηνύματα προς την Ιταλία από το Eurogroup

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:18 Δημιουργία 05/11/18, 15:46

Τροχιοδεικτικές βολές προς την Ιταλία για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ρώμης για το 2019 έστειλε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Μάριο Σεντένο, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, λέγοντας αρχικά πως ο «ο προϋπολογισμό της Ιταλίας δε θα συζητηθεί στο σημερινό Eurogroup».

Ωστόσο, θέλοντας να δείξει πως δεν είναι ικανοποιημένος με το προσχέδιο που έχει παρουσιάσει η Ρώμη, ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι «ελπίζω να έχουμε ένα νέο σχέδιο προϋπολογισμού από την Ιταλία. Ελπίζω πως η Ιταλία θα κάνει βήματα μπροστά ως προς το τελικό σχέδιο που θα ψηφιστεί, για να είναι εντός των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, δήλωσε ότι «η στάση της Ιταλίας είναι ανοιχτά κατά των κανόνων της ΕΕ».

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, θέλησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους . Όπως δήλωσε ο Γάλλος αξιωματούχος «δεν επιθυμών να προχωρήσει στην εξαγωγή συμπερασμάτων. Χρειαζόμαστε διάλογο, διάλογο και πάλι διάλογο είπε ο Γάλλος αξιωματούχος.

«Περιμένω να δω την αντίδραση της Ρώμης. Η λογική είναι να έχουμε νέο σχέδιο έως τις 13 Νοεμβρίου και στις 30 του μήνα θα διατυπώσουμε την γνώμη της Κομισιόν, όχι μόνο για την Ιταλία αλλά για όλες της χώρες. Το να λέγεται ότι έχουμε πάρει αποφάσεις είναι fake news.

Το μοτό μου είναι: είμαστε κομμάτι της ίδιας δομής, της Ευρώπης. Το συμφέρον μας αλλά και της Ιταλίας είναι να είναι στο κέντρο της Ευρώπης» πρόσθεσε.

Σε πολύ πιο αυστηρό ύφος, ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Πέτερ Κάζιμιρ, δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup πως «η συμπεριφορά της Ιταλίας βάζει ρίσκα στα σχέδια μας. Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτούς που εμποδίζουν τη βαθύτερη ενοποίηση της Ευρωζώνης να εκμεταλλευτούν τη στάση της Ιταλίας για να θέσουν προβλήματα στη στρατηγική μας».

Η απάντηση της Ιταλίας

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε σχολίασε σε υψηλούς τόνους πως «ο Επίτροπος Μοσκοβισί δεν πρέπει να κάνει δηλώσεις που δείχνουν πως θέλει να εμπλακεί στις πολιτικές αποφάσεις της Ιταλίας».

Αν σου άρεσε κάνε