Μήνυμα από Πεκίνο για συνομιλίες επί ίσοις όροις με Ουάσινγκτον

Μήνυμα από Πεκίνο για συνομιλίες επί ίσοις όροις με Ουάσινγκτον

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:43 Δημιουργία 03/11/18, 10:36

Μήνυμα για συνομιλίες επί ίσοις όροις έστειλε στην Ουάσινγκτον το Πεκίνο, μέσω του υφυπουργού Εμπορίου της Κίνας, Ουάνγκ Μπινγκνάν.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, «το Πεκίνο είναι διατεθειμένο να επιλύσει τα ζητήματα, που προκαλούν την εμπορική διένεξη με την Ουάσιγκτον μέσω συνομιλιών που θα χαρακτηρίζονται από αμοιβαίο σεβασμό και θα γίνουν επί ίσοις όροις».

Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Πεκίνο, ο υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι η Κίνα θέλει να προωθήσει την υγιή και σταθερή ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι προ δύο ημερών οι πρόεδροι των δύο χωρών, Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία έγινε, σύμφωνα με τον πρώτο, μια «πολύ καλή συζήτηση» για τα ζητήματα του εμπορίου.

Την Παρασκευή, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προέβλεψε ότι οι δύο χώρες θα καταφέρουν να πετύχουν «μια πολύ καλή συμφωνία», ενώ επιβεβαίωσε ότι θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Μπουένος Άιρες, το διήμερο 30 Νοεμβρίου - 1η Δεκεμβρίου.

«Είχαμε πολύ καλές συζητήσεις με την Κίνα. Πλησιάζουμε πολύ πιο κοντά στο να καταφέρουμε κάτι. Θέλουν πάρα πολύ μια συμφωνία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Πάντως, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Λάρι Κούντλοου, εμφανίστηκε πιο απαισιόδοξος από τον Τραμπ, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα δεν βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας.

Αν σου άρεσε κάνε