Ο γερμανικός δικομματισμός καταρρέει (και) στην Έσση

Ο γερμανικός δικομματισμός καταρρέει (και) στην Έσση

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:53 Δημιουργία 28/10/18, 19:17

Οι προβλέψεις των αναλυτών για τις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο της Έσσης στη Γερμανία επιβεβαιώνονται, καθώς το αποτέλεσμα της κάλπης δείχνει τη σαρωτική εξασθένιση των συγκυβερνώντων κομμάτων -της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Άγκελα Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών του SPD-, καθώς και την ενίσχυση των μικρότερων κομμάτων όπως και την άνοδο της ακροδεξιάς του «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls πρώτο κόμμα εμφανίζεται το CDU με 27%, έχοντας χάσει 11,5% από τις εκλογές του 2013. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Πράσινοι με 20%, από 11% στις προηγούμενες εκλογές. Ακολουθεί το SPD με 20%, χάνοντας 11,5% από τις εκλογές του 2013. Στην τέταρτη θέση έρχεται η ακροδεξιά του AfD με 12%, από 4% στις εκλογές του 2013. Έπονται οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 7,5% και η Αριστερά (Linke) ΜΕ 6,5%.

Σημειώνεται πως εάν τα αποτελέσματα των exit polls επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για το χειρότερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει το κόμμα της Μέρκελ από τις τοπικές εκλογές του 1966.

Ακόμα χειρότερα τα δεδομένα για το SPD, καθώς εμφανίζει το χειρότερο ποσοστό που έχει λάβει στην Έσση από το 1887(!), εξαιρώντας φυσικά την περίοδο των Ναζί.

Στα άλλα κόμματα, οι Πράσινοι και η Αριστερά σημειώνουν τα υψηλότερα ποσοστά που έχουν καταγράψει ποτέ στις εκλογές για την Έσση, ενώ η είσοδος του AfD στο τοπικό κοινοβούλιο, σημαίνει πως το ακροδεξιό κόμμα έχει πλέον κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και στα 16 τοπικά κοινοβούλια της Γερμανίας.

Η προσοχή από αύριο θα στραφεί στις συμμαχίες για την τοπική διακυβέρνηση, με την πλειοψηφία που χρειάζεται να είναι οι 64 έδρες. Ο σημερινός συνασπισμός που κυβερνούσε την Έσση δύσκολα θα παραμείνει ως έχει καθώς τα δύο κόμματα που τον αποτελούν, το CDU και οι Πράσινοι, φαίνεται να συγκεντρώνουν 63 έδρες. Ένα πιθανό σενάριο θα ήταν η σύμπραξη CDU και Πράσινων με το FDP, συμμαχία που φαίνεται πως αθροίζει 72 έδρες στο κοινοβούλιο της Έσσης.

Tα προβλήματα για την καγκελάριο Μέρκελ θα είναι πολύ μεγαλύτερα εάν το κόμμα της δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση στο κρατίδιο.

Αν σου άρεσε κάνε