Απόπειρα τρομοκρατίας στη Νέα Υόρκη - Ήρθη ο συναγερμός

Απόπειρα τρομοκρατίας στη Νέα Υόρκη - Ήρθη ο συναγερμός

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:52 Δημιουργία 24/10/18, 19:57

Ως «ξεκάθαρη τρομοκρατική πράξη» χαρακτήρισε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, το πακέτο που εστάλη νωρίτερα μέσα στη Τετάρτη στα γραφεία του CNN στο Time Warner Center και το οποίο περιείχε μια βόμβα.

Το ύποπτο δέμα που είχε εντοπιστεί στους δίδυμους πύργους του Time Warner Center στη Νέα Υόρκη «απομακρύνθηκε με ασφάλεια», ανακοίνωσαν οι αρχές. Σύμφωνα με την αστυνομία, μαζί με τον εκρηκτικό μηχανισμό βρέθηκε και ένας φάκελος που περιείχε λευκή σκόνη και το οποίο ερευνάται από τις αρχές.

Μετά την εξέλιξη αυτή η αστυνομία ήρε τον συναγερμό που είχε σημάνει νωρίτερα, καλώντας τους πολίτες να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο σε κλειστούς χώρους και να παραμείνουν εκεί μέχρι νεωτέρας.

Ο ντε Μπλάζιο, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, ανακοίνωσε την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στην πόλη λέγοντας πως υπήρξε «πρόθεση κάποιων να τρομοκρατήσουν» την πόλη και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν άλλες απειλές για την πόλη.

Σύνδεση με τα άλλα τρομοδέματα

Σημειώνεται πως αστυνομία της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε πως το πακέτο που εντοπίστηκε στο CNN φέρεται να συνδέεται με άλλα τρομοδέματα που έχουν σταλεί από χθες σε Αμερικανούς αξιωματούχους και τα οποία δεν έφτασαν στον προορισμός του λόγω των ελέγχων στους οποίους υποβλήθηκαν από τις αρχές ασφαλείας.

Ένας από τους στόχους ήταν και το ζευγός Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον, με την πρώην υπουργών Εξωτερικών και πρώην υποψήφια για την προεδρία της χώρας να κάνει δηλώσεις από τη Φλόριντα, στο πλαίσιο εκδήλωσης των Δημοκρατικών.

Η Κλίντον ευχαρίστησε τους άνδρες των Μυστικών Υπηρεσιών που απέτρεψαν την αποστολή του τρομοδέματος, τονίζοντας πως είναι «ιδιαίτερα ανήσυχη» για τις διαιρέσεις που υπάρχουν στην αμερικανική κοινωνία.

«Είναι μια περίοδος αναταράξεων, μια περίοδος βαθιών διχασμών και εμείς πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταφέρουμε να παραμείνουμε ενωμένοι» είπε η ίδια.

Και άλλα πακέτα

Στο παραπάνω πλαίσιο, το γραφείο μιας γερουσιαστή των Δημοκρατικών, της Καμάλα Χάρις, στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας εκκενώθηκε πριν από λίγο αφού εντοπίστηκαν «ύποπτα δέματα».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Χάρις, τα δέματα αυτά δεν είχαν ως παραλήπτη τη Χάρις ή κάποιο άλλο πρόσωπο στο γραφείο της. Στο ίδιο κτίριο στεγάζονται και τα γραφεία της εφημερίδας San Diego Union-Tribune.

Στο μεταξύ, το τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC μετέδωσε ότι εντοπίστηκε και ένα ύποπτο δέμα που είχε σταλεί στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, Έρικ Χόλντερ.

Ένας ύποπτος μηχανισμός, πιθανότατα βόμβα, στάλθηκε στο γραφείο του Δημοκρατικού κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος.

Ο Κουόμο είπε ότι «δεν θα εκπλαγεί» αν εντοπιστούν και άλλα τέτοια ύποπτα δέματα.

Καταδικάζουν οι Ρεπουμπλικανοί

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην αμερικανική Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, καταδίκασε την αποστολή των τρομοδεμάτων σε στελέχη των Δημοκρατικών.

«Στέκομαι στο πλευρό όλων των Αμερικανών για να καταδικάσω τις απόπειρες επιθέσεων εσωτερικής τρομοκρατίας που σημειώθηκαν σήμερα» έγραψε ο Αμερικανός αξιωματούχος σε ένα δελτίο τύπου, όπου ευχαρίστησε τις δυνάμεις επιβολής του νόμου και τις ταχυδρομικές υπηρεσίες που «προστατεύουν τους ηγέτες μας και τα δημόσια πρόσωπα από τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες».

Ο Ρεπουμπλικάνος καταδίκασε επίσης την αποστολή αυτών των δεμάτων, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

«Δεν θα ανεχθούμε καμία απόπειρα να τρομοκρατήσουν δημόσια πρόσωπα» έγραψε στο Twitter.

Η αντίδραση του Τραμπ μέσω Πενς

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ, χρησιμοποίησε την ανάρτηση του αντιπροέδρου του, Μάικ Πενς για να καταδικάσει στις αποστολές των τρομοδεμάτων.

Ο Τραμπ παρέθεσε το tweet του αντιπροέδρου, Μάικ Πένς, υπογραμμίζοντας ότι συμφωνεί με όλη του την καρδιά.

«Καταδικάζουμε τις απόπειρες επίθεσης στον Μπαράκ Ομπάμα, την οικογένεια Κλίντον, το CNN και άλλους. Αυτές οι πράξεις δειλίας είναι αποτρόπαιες και δεν έχουν θέση σε αυτή τη χώρα. Είμαι ευγνώμων για την άμεση αντίδραση των μυστικών υπηρεσιών, του FBI αλλά και των τοπικών άρχων. Όποιοι ευθύνονται θα βρεθούν ενώπιων της δικαιοσύνης», ανέφερε το tweet του Μάικ Πένς.

Αν σου άρεσε κάνε