Brexit: Στον «αέρα» η επόμενη Σύνοδος, σε τεντωμένο σχοινί «ακροβατεί» η Μέι

Brexit: Στον «αέρα» η επόμενη Σύνοδος, σε τεντωμένο σχοινί «ακροβατεί» η Μέι

ΔΙΕΘΝΗ UPD 11:19 Δημιουργία 24/10/18, 11:16

TAGS

Στον «αέρα» βρίσκεται ακόμη η προγραμματισμένη για τις 17-18 Νοεμβρίου συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών, με αντικείμενο προς εκ νέου συζήτηση το «καυτό» ζήτημα του Brexit, καθώς μέχρι στιγμής οι σχετικές «ζυμώσεις» δείχνουν αδιέξοδο.

Πάντως, από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε έτοιμος να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, όποτε οι διαπραγματευτές κρίνουν ότι είναι κατάλληλες οι συνθήκες.

Ειδικότερα, ενημερώνοντας τους ευρωβουλευτές για την τακτική Σύνοδο της περασμένης εβδομάδας, ο Τουσκ ανέφερε ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν ότι θα συναντηθούν εκ νέου για να επικυρώσουν μια συμφωνία εάν ο διαπραγματευτής τους, ο Μισέλ Μπαρνιέ, κρίνει ότι έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος προς μία συμφωνία.

Την ίδια ώρα, ο κλοιός σφίγγει επικίνδυνα γύρω από την Τερέζα Μέι, με τους Συντηρητικούς να ασκούν ισχυρές πιέσεις για αλλαγή ηγεσίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, Η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα μιλήσει σε βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, σε ιδιωτική συνάντηση στο κοινοβούλιο, καθώς ορισμένοι εξ' αυτών, εξοργισμένοι με την διαπραγματευτική στρατηγική της για το Brexit, συζητούν την ανατροπή της.

Η Μέι ζήτησε να μιλήσει στην «Επιτροπή 1922» του κόμματός της, όπου αναμένεται πως κληθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών, ορισμένοι από τους οποίους έχουν συζητήσει το ενδεχόμενο να πιέσουν για αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα.

Ενώ απομένουν περίπου πέντε μήνες μέχρι την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, στις 29 Μαρτίου του 2019, οι διαπραγματεύσεις της Μέι για το Brexit έχουν «τραβήξει χειρόφρενο» λόγω των διαφωνιών για το ζήτημα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας με την Ιρλανδία.

Η Μέι δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία με την ΕΕ στη Σύνοδο της περασμένης εβδομάδας και η απόφασή της να σηματοδοτήσει την πιθανότητα παράτασης μιας μεταβατικής περιόδου μετά το Brexit, κατά την οποία η Βρετανία θα παραμείνει υπό ευρωπαϊκή διακυβέρνηση χωρίς όμως να έχει λόγο, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο, έχει εξοργίσει τόσο τους σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του Brexit όσο και τους φιλοευρωπαίους βουλευτές.

Όμως πολλοί βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος είναι επιφυλακτικοί ως προς την ανατροπή ενός ηγέτη τις παραμονές της σημαντικότερης πολιτικής και οικονομικής κίνησης της Βρετανίας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολλοί φοβούνται επίσης πως σε ενδεχόμενες εκλογές, στην εξουσία θα έρχονταν το Εργατικό Κόμμα.

Σύμφωνα με το Reuters, έγγραφα του υπουργικού συμβουλίου που διέρρευσαν και δημοσιοποίησαν οι Times, υποδηλώνουν πως το σχέδιο της Μέι για το Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει τη Βρετανία σε μια μακροπρόθεσμη, πολυετή μεταβατική περίοδο, παρά τις υποσχέσεις της πως αυτή η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει λίγους μόνο μήνες.

Το γραφείο της Μέι υποστήριξε πως το δημοσίευμα των Times «δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια μερική σκέψη συμβουλών που δόθηκαν σε υπουργούς και όχι μια ειλημμένη απόφαση».

Σημειώνεται πως αν 48 βουλευτές των Συντηρητικών αποστείλουν επιστολές στον πρόεδρο της Επιτροπής 1922, μπορεί να διενεργηθεί ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Μέι. Οι Times ανέφεραν πως μέχρι στιγμής 46 τέτοιες επιστολές έχουν σταλεί στην Επιτροπή.

Αν σου άρεσε κάνε