Μέχρι τη Δευτέρα η απάντηση της Ιταλίας στην ΕΕ για τον προϋπολογισμό

Μέχρι τη Δευτέρα η απάντηση της Ιταλίας στην ΕΕ για τον προϋπολογισμό

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:34 Δημιουργία 19/10/18, 15:53

Μέχρι τη Δευτέρα θα έχει απαντήσει η Ιταλία στο τελεσίγραφο που της έθεσε η Κομισιόν για αλλαγές στον προϋπολογισμό του 2019, όπως ανέφερε κορυφαία κυβερνητική πηγή από τη Ρώμη.

Υπενθυμίζεται πως για αύριο, Σάββατο, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε έχει προγραμματίσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να «κλείσουν» οι αλλαγές στον προϋπολογισμό.

Από την πλευρά του, ο ακροδεξιός επικεφαλής της Λέγκας και υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ματέο Σαλβίνι, επιτέθηκε εκ νέου στις Βρυξέλλες, λέγοντας πως «οι προειδοποιήσεις από την ΕΕ δείχνουν πως η Ιταλία έχει δίκιο».

Ακόμα, ανέφερε πως «είμαστε έτοιμοι να συγκυβερνήσουμε με τον Κίνημα Πέντε Αστέρων για το σύνολο της θητείας της κυβέρνησης, τα 5 χρόνια».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε λίγο αργότερα πως «δεν υπάρχει λόγος για να αλλάξουμε τον προϋπολογισμό. Δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα όσο λέει η Κομισιόν» ανέφερε ο Κόντε.

Η απάντηση της Κομισιόν

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε την Παρασκευή πως θέλει να ρίξει τους τόνους με την Ιταλία και να διατηρήσει έναν εποικοδομητικό διάλογο παρά τις διαφωνίες.

Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε πως είναι σημαντικό να βρει η Κομισιόν λύσεις με την Ιταλία, ακόμα και όταν δεν συμφωνεί μαζί της, ενώ επισήμανε πως είναι σημαντικό να δει πως θα απαντήσει η Ρώμη στην επιστολή με τις παρατηρήσεις για τον προϋπολογισμό του 2019. Επιστολή στην οποία η Κομισιόν μιλά για πρωτοφανή απόκλιση από τις συστάσεις που είχαν δοθεί προηγούμενα στη χώρα.

Ο Γάλλος αξιωματούχος επανέλαβε ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση σχετικά με τον ιταλικό προϋπολογισμό. Ο ίδιος σημείωσε επίσης πως αποκόμισε την εντύπωση από τις συνομιλίες που είχε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη χώρα πως η Ιταλία θέλει να παραμείνει στην καρδιά της Ευρώπης. Πρόσθεσε μάλιστα πως έδωσε βάση στη δέσμευση του Ιταλού υπουργού Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, να τονώσει την ανάπτυξη και να μειώσει το χρέος.

Αν σου άρεσε κάνε