«Παράθυρο» Τουσκ για επέκταση της μεταβατικής περιόδου του Brexit

«Παράθυρο» Τουσκ για επέκταση της μεταβατικής περιόδου του Brexit

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:05 Δημιουργία 18/10/18, 17:30

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μια επέκταση της μεταβατικής περιόδου για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, μιλώντας το μεσημέρι της Πέμπτης σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Πολωνός Τουσκ αφού ανέφερε πως το ζήτημα της παράτασης της μεταβατικής περιόδου δεν συζητήθηκε στις χθεσινές εργασίας των ηγετών της ΕΕ, ανέφερε πως εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θέσει το ζήτημα, θα το σκεφτούμε με θετική διάθεση. Η ΕΕ είναι ανοιχτή στην παράταση της μεταβατικής περιόδου».

Ακόμα, ο ίδιος δήλωσε πως η επόμενη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το Brexit θα γίνει μόλις υπάρξει εισήγηση από τον αρμόδιο Επίτροπο, Μισέλ Μπαρνιέ.

Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως «η επέκταση της μεταβατικής περιόδου πιθανώς θα γίνει», για να προσθέσει ότι «είμαι πεπεισμένος πως μια συμφωνία για το Brexit μπορεί να επιτευχθεί».

Μηνύματα προς την Ιταλία

Ο πρόεδρος της Κομισιόν απέστειλε και προειδοποιήσεις προς την ιταλική κυβέρνηση για το θέμα του προϋπολογισμού του 2019 που έχει παρουσιάσει η Ρώμη.

«Ακόμα ελέγχουμε τον ιταλικό προϋπολογισμό», σημειώνοντας πως η Ιταλία έχει χρησιμοποιήσει όλα τα όργανα ελαστικότητας του προϋπολογισμού που της παρέχει η ΕΕ».

Η Μέι δεν υποχωρεί για το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι φανέρωσε πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων.

«Οι προτάσεις της ΕΕ για ιρλανδικά σύνορα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Πρέπει να παρουσιαστούν και άλλες προτάσεις της ΕΕ για το εν λόγω θέμα».

Η συντηρητική Βρετανίδα δήλωσε ακόμα πως οι «διαπραγματεύσεις πάντα θα είναι δύσκολες, αλλά είμαι αισιόδοξη πως μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για το Brexit».

Αν σου άρεσε κάνε