Brexit: «Μαύρος καπνός» από τις Βρυξέλλες

Brexit: «Μαύρος καπνός» από τις Βρυξέλλες

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:24 Δημιουργία 18/10/18, 08:42

TAGS

Δεν βγήκε «λευκός καπνός» από το χθεσινό δείπνο των «27» στις Βρυξέλλες όσον αφορά το καυτό ζήτημα του Brexit, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής. Συνεπώς, το σενάριο του «σκληρού διαζυγίου» διατηρείται ζωντανό. Έτσι, οι Ευρωπαίοι τόνισαν πως προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια στΔιατεθειμένοι να συναντηθούν ξανά για να οριστικοποιήσουν τους όρους του διαζυγίου με τη σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον προσεχή Νοέμβριο.

Οι ηγέτες των χωρών της Ε.Ε συζήτησαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων κατά το δείπνο εργασίας στο οποίο συμμετείχαν την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής την Τετάρτη, μετά την ομιλία που εκφώνησε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

«Οι 27 ηγέτες καταγράφουν ότι, παρά τις εντατικές διαπραγματεύσεις, δεν έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος», εξήγησε Ευρωπαίος αξιωματούχος που ήταν παρών στη συζήτηση.

Οι ηγέτες «είναι έτοιμοι να συγκαλέσουν (έκτακτο) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αν και όταν οι διαπραγματευτές (της Ε.Ε.) αναφέρουν πως σημειώθηκε αποφασιστική πρόοδος. Προς το παρόν, οι '27' δεν σχεδιάζουν να οργανώσουν μια έκτακτη Σύνοδο για το Brexit τον Νοέμβριο», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Σύνοδος Κορυφής: Με μειωμένες προσδοκίες οι Ευρωπαίοι ηγέτες για το Brexit
Οι ηγέτες της Ε.Ε. εξέφρασαν την απόλυτη εμπιστοσύνη τους στον επικεφαλής Eυρωπαίο διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ και την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν ενωμένοι σε ό,τι αφορά τη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι ηγέτες κάλεσαν τον Μπαρνιέ «να συνεχίσει τις προσπάθειές του για να επιτευχθεί συμφωνία» για τους όρους του διαζυγίου.

Την πρόταση να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. τον Νοέμβριο είχε κάνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με την προϋπόθεση τα δύο μέρη να έχουν πλησιάσει πολύ σε μια συμφωνία.

Αν σου άρεσε κάνε