Brexit: Προδιαγραμμένο το αδιέξοδο στη Σύνοδο

Brexit: Προδιαγραμμένο το αδιέξοδο στη Σύνοδο

ΔΙΕΘΝΗ UPD 11:45 Δημιουργία 17/10/18, 11:41

TAGS

Ως προδιαγραμμένο αντιμετωπίζεται από ΕΕ και Βρετανία το αδιέξοδο ως προς τις «ζυμώσεις» για το επίμαχο ζήτημα του Brexit κατά την αυριανή Σύνοδο Κορυφής.

Το «στίγμα» ουσιαστικά το έδωσε ο Ντόναλντ Τουσκ, δηλώνοντας πως και οι δύο πλευρές θα πρέπει να προετοιμάζονται πάνω στο σενάριο ενός «διαζυγίου» χωρίς συμφωνία.

Το ότι ο αρχικός προγραμματισμός, μάλιστα, άλλαξε επιβεβαιώνει τα εμπόδια ως προς τη λύση του ζητήματος κυρίως των ιρλανδικών συνόρων. Οι τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως δεν θα υπάρξει προσχέδιο συμφωνίας μετά το δείπνο των «27».

Tο σενάριο ενός «σκληρού» Brexit είναι «πιο πιθανό παρά ποτέ», προειδοποίησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε επιστολή του προς τα μέλη του Συμβουλίου, ο Τουσκ υποστήριξε ότι παρά την αποφασιστικότητα και την αισιοδοξία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, οι Βρυξέλλες θα πρέπει να ετοιμάζονται για το σενάριο της μη συμφωνίας, το οποίο είναι πιο πιθανό από ποτέ.

«Ας μην εγκαταλείψουμε» την προσπάθεια, προέτρεψε, ενώ δεν απομένουν πλέον ούτε πέντε μήνες ως την ημερομηνία της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ, την 29η Μαρτίου.

«Το γεγονός ότι προετοιμαζόμαστε για το σενάριο της μη συμφωνίας σε καμία περίπτωση δεν θα μας απομακρύνει από τις προσπάθειες για την επίτευξη της πλέον συμφέρουσας συμφωνίας, για όλες τις πλευρές», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η ΕΕ, πάντως, αναμένεται ακόμα και αυτή την εβδομάδα να δημοσιεύσει μία νέα σειρά ανακοινώσεων, προειδοποιώντας επιχειρήσεις και κράτη-μέλη για το πώς θα αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο να φύγει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ένωση χωρίς συμφωνία

Αν σου άρεσε κάνε