Πιο πιθανό από ποτέ το σενάριο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, προειδοποιεί ο Τουσκ

Πιο πιθανό από ποτέ το σενάριο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, προειδοποιεί ο Τουσκ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:19 Δημιουργία 16/10/18, 08:58

Tο σενάριο η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει χωρίς να έχει συναφθεί συμφωνία στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες είναι «πιο πιθανό παρά ποτέ», προειδοποίησε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου.

Η εκτίμηση του Ευρωπαίου αξιωματούχου πραγματοποιήθηκε εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, εντός της εβδομάδας, η οποία θεωρείται καίριας σημασίας για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

Σε επιστολή του προς τα μέλη του Συμβουλίου, ο Τουσκ υποστήριξε ότι παρά την αποφασιστικότητα και την αισιοδοξία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, οι Βρυξέλλες θα πρέπει να ετοιμάζονται για το σενάριο της μη συμφωνίας, το οποίο είναι πιο πιθανό από ποτέ.

«Ας μην εγκαταλείψουμε» την προσπάθεια, προέτρεψε, ενώ δεν απομένουν πλέον ούτε πέντε μήνες ως την ημερομηνία της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ, την 29η Μαρτίου.

Και πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι προετοιμαζόμαστε για το σενάριο της μη συμφωνίας σε καμία περίπτωση δεν θα μας απομακρύνει από τις προσπάθειες για την επίτευξη της πλέον συμφέρουσας συμφωνίας, για όλες τις πλευρές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα «σκληρό» Brexit θα συνεπάγεται μεταξύ άλλων την επιβολή οικονομικών περιορισμών στις συναλλαγές μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των χωρών της Ε.Ε.

Νωρίτερα, η Μέι αναφέρθηκε στο ιρλανδικό ζήτημα, το οποίο φαίνεται πως συνιστά και το κύριο εμπόδιο των διαπραγματεύσεων.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στην Ε.Ε. προκειμένου να μην επιτρέψει να εκτροχιαστούν οι συνομιλίες για το Brexit εξαιτίας του ζητήματος των συνοριακών ελέγχων μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

«Δε μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτή τη διαφωνία να εκτροχιάσει τις προοπτικές μιας καλής συμφωνίας και να μας αφήσει με ένα αποτέλεσμα "καμίας συμφωνίας", το οποίο κανείς δεν επιθυμεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «μια μελλοντική εμπορική σχέση θα πρέπει να συνδέεται με μια συμφωνία διαζυγίου, προκειμένου να αποφευχθεί η Βρετανία να παραμείνει σε μια “κατάσταση παραμονής”».

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησής της με στελέχη βιομηχανιών στο Βερολίνο, η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επέδειξε αυτοπεποίθηση, ωστόσο υπογράμμισε πως είναι απαραίτητο να γίνει προετοιμασία για την ενδεχόμενη αποτυχία των διαπραγματεύσεων. «Δυστυχώς, πρέπει στην παρούσα φάση να προετοιμαστούμε για διάφορα σενάρια (...). Δεν πρέπει να χώσουμε το κεφάλι μας στην άμμο και να πούμε "όλα θα τελειώσουν και θα τακτοποιηθούν"», προειδοποίησε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έκρινε επίσης ότι είναι εφικτό να υπάρξει «πρόοδος» στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας, επαναλαμβάνοντας ότι το Παρίσι είναι «έτοιμο», έχει «προετοιμαστεί» για «όλα τα σενάρια».

Αν σου άρεσε κάνε