Τουρκία: Ο Κασόγκι δολοφονήθηκε από τους Σαουδάραβες

Τουρκία: Ο Κασόγκι δολοφονήθηκε από τους Σαουδάραβες

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:30 Δημιουργία 15/10/18, 16:26

Ακόμα ένα επεισόδιο στο σίριαλ με την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι από το προξενεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη προ δύο εβδομάδων έρχεται να προστεθεί τη Δευτέρα, με την τουρκική κυβέρνηση να ισχυρίζεται πως ο Κασόγκι δολοφονήθηκε από τους Σαουδάραβες εντός του προξενείου.

Σε σχετική διαρροή της Άγκυρας στο Reuters, οι Τούρκοι αναφέρουν πως υπάρχει ηχητικό υλικό της δολοφονίας από ένα Apple Watch που φόραγε ο Κασόγκι.

«Η τουρκική αστυνομία έχει μια ηχητική καταγραφή που δείχνει ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας» επισήμανε η πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο Τούρκος αξιωματούχος σημείωσε από την πλευρά του ότι τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε έχουν κοινοποιηθεί σε άλλες χώρες μεταξύ αυτών τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ.

«Τα αποδεικτικά στοιχεία έχουν διαβιβαστεί σε όλες τις πλευρές με μεγάλη σαφήνεια» είπε η πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο της συλλογής απτών αποδείξεων στο προξενείο».

Ο Πομπέο στο Ριάντ

Λίγο νωρίτερα, ο Ντόναλτ Τραμπ ανέφερε πως θα στείλει τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στο Ριάντ, στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ τη Δευτέρα στο Twitter, «μίλησα με τον βασιλίά της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος μου αρνήθηκε κάθε γνώση για το τι συνέβη στον Κασόγκι. Είπε πως δουλεύουν με τις τουρκικές αρχές για να βρουν απαντήσεις. Στέλνω αμέσως τον υπουργό Εξωτερικών μας για να συνταθεί με τον βασιλία» έγραψε ο Τραμπ.

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως ο δημοσιογράφος « μπορεί να δολοφονήθηκε από μισθοφόρους(rogue) εκτελεστές» .

«Ο βασιλιάς (της Σαουδικής Αραβίας) αρνείται κατηγορηματικά ότι γνωρίζει για τι ακριβώς πρόκειται (…). Δεν θέλω να κάνω εικασίες εκ μέρους του όμως μου φαίνεται, ίσως, πως θα μπορούσε να είναι ενέργεια ανεξέλεγκτων στοιχείων. Ποιος ξέρει;» συμπλήρωσε ο Τραμπ από τους κήπους του Λευκού Οίκου.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, η τουρκική κυβέρνηση θα στείλει αντιπροσωπεία για να ερευνήσει το προξενείο της Σ. Αραβία στην Κωνσταντινούπολη για τα ίχνη του Κασόγκι.

Αν σου άρεσε κάνε