Ο Ζέντερ αναζητά συμμάχους μετά τις εκλογές στη Βαυαρία

Ο Ζέντερ αναζητά συμμάχους μετά τις εκλογές στη Βαυαρία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:20 Δημιουργία 15/10/18, 14:12

Στο πρόσωπο του νυν πρωθυπουργού της Βαυαρίας, Μάρκος Ζέντερ, φαίνεται πως καταλήγουν οι Χριστιανοκοινωνιστές του CSU για την ηγεσία του γερμανικού κρατιδίου, την ώρα που οι συνεργάτες της Άγκελα Μέρκελ προσπαθούν να συνέλθουν από τις μεγάλες απώλειες ποσοστών που κατέγραψαν στις εκλογές της Κυριακής.

Ο Ζέντερ, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της Βαυαρίας το Δεκέμβριο του 2017 (σ.σ έως τότε ήταν ΥΠΟΙΚ του εν λόγω κρατιδίου), οπότε και ο μέχρι τότε πρωθυπουργός και ηγέτης του CSU, Χορστ Ζέεχοφερ, παραιτήθηκε ενόψει της ανάληψης κυβερνητικών καθηκόντων (σ.σ. το Μάρτιο του 2018 ανέλαβε καθήκοντα Ομοσπονδιακού ΥΠΕΣ στη νέα κυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού).

Μπορεί το CSU να βρήκε πρωθυπουργό, αλλά δεν βρήκε ακόμα με ποιο κόμμα θα συμμαχήσει προκειμένου να διαμορφωθεί πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τη Bild, όμως, αρκετά προχωρημένες είναι οι διαπραγματεύσεις με τους «Ελεύθερους Ψηφοφόρους», μία καθαρά βαυαρική τοπική κίνηση, η οποία όμως αναδεικνύεται σε 3η πολιτική δύναμη με ποσοστό 11,6%, σύμφωνα με την έως τώρα καταμέτρηση ψήφων. Ηγέτης της κίνησης αυτής είναι ο Χούμπερτ Άιβανγκερ.

Την ίδια ώρα, εντείνονται οι διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Βαυαρία υπό τη σκιά των μεγάλων απωλειών τις οποίες υπέστη το CSU (σ.σ λαμβάνει 37,2% έναντι 47,7% το 2013), άδηλο παραμένει το μέλλον του ηγέτη του εν λόγω κόμματος, του Χορστ Ζέεχοφερ, ενώ ασκούνται πιέσεις σε βάρος του από πλευράς μερίδας του CDU, ειδικά καθώς το κόμμα αυτό θα αναμετρηθεί στις κάλπες του Έσσεν στις 28 Οκτωβρίου.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός του Σλέσβιχ Χόλσταιν, Ντάνιελ Γκούντνερ (CDU) κατηγόρησε την ηγεσία του CSU -μαζί και το Ζέεχοφερ- ότι διέπραξε «λάθη στο παρελθόν».

Το μόνο το οποίο έχει δηλώσει έως τώρα ο Ζέεχοφερ είναι πως «είναι πρόωρες οι συζητήσεις γύρω από το πρόσωπό του», ενώ τόνισε πως το CSU πρέπει να προετοιμασθεί για τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019, αλλά και τις Δημοτικές εκλογές στη Βαυαρία το 2020 (σ.σ. Άνοιξη)

Αν σου άρεσε κάνε