ΠΓΔΜ: Στην τελική ευθεία η συζήτηση για αναθεώρηση του Συντάγματος

ΠΓΔΜ: Στην τελική ευθεία η συζήτηση για αναθεώρηση του Συντάγματος

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:38 Δημιουργία 13/10/18, 18:33

TAGS

Στην τελική ευθεία εισέρχεται τη Δευτέρα η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, η οποία συνιστά προϋπόθεση για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Αργά χθες το βράδυ ολοκληρώθηκε η σχετική συζήτηση στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων της Βουλής της γειτονικής χώρας.

Οι συνταγματικές αλλαγές υπερψηφίστηκαν από 10 βουλευτές της συμπολίτευσης, ενώ καταψηφίστηκαν από επτά βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα διαρκέσει έως 10 ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά το αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος, με βάση τις κατευθύνσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης.

Για τη λήψη της σχετικής απόφασης απαιτείται πλειοψηφία 2/3 (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.

Η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για αλλαγή του Συντάγματος φέρεται να υποστηρίζεται από 72 βουλευτές και για να εξασφαλιστεί πλειοψηφία 2/3 χρειάζεται η συγκατάθεση 8 βουλευτών του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE, το οποίο διαθέτει 48 έδρες στη Βουλή.

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι έχει αναφέρει επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες ότι κανείς βουλευτής του κόμματός του δεν θα υποστηρίξει τροποποίηση του Συντάγματος, που οδηγεί σε αλλαγή της ονομασίας της χώρας.

Αν σου άρεσε κάνε