Ο πάστορας Μπράνσον μεταβαίνει ήδη στις ΗΠΑ

Ο πάστορας Μπράνσον μεταβαίνει ήδη στις ΗΠΑ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:03 Δημιουργία 12/10/18, 17:34

Σε πτήση με προορισμό τις ΗΠΑ έχει επιβιβαστεί ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον, μετά από την αποφυλάκιση του που ανακοίνωσε νωρίτερα δικαστήριο της Τουρκίας σχετικά με την απελευθέρωση του έπειτα από δύο χρόνια φυλάκισης του.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο Μπράνσον μπήκε ήδη στο αεροπλάνο της επιστροφής για την πατρίδα του.

Η μητέρα του, Πάμελα Μπράνσον, ήταν στο σπίτι της, σε μία μικρή πόλη της Βόρειας Καρολίνας, όταν δημοσιογράφος του Reuters της μετέφερε την είδηση τηλεφωνικά.

«Τον άφησαν ελεύθερο;» είπε με σπασμένη από τη συγκίνηση φωνή. «Προσευχόμασταν όλη νύχτα και όταν επιστρέψαμε σπίτι αποκοιμηθήκαμε. Δόξα τω Θεώ! Είμαι τόσο ενθουσιασμένη, τόσο ευτυχισμένη!» είπε. Ο σύζυγός της Ρον συμπλήρωσε στο τηλέφωνο: «Ο Θεός απάντησε στις προσευχές τόσων ανθρώπων ανά τον κόσμο».

Στην Τουρκία, μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο Μπράνσον δάκρυσε όταν ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου. Πριν την ετυμηγορία είχε δηλώσει στο δικαστήριο. «Είμαι ένας αθώος άνθρωπος. Αγαπώ τον Χριστό. Αγαπώ την Τουρκία».

Σε μία πρώτη αντίδραση ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έγραψε στο Twitter ότι η κυβέρνησή του «εργάστηκε πολύ σκληρά» στην υπόθεση Μπράνσον. Λίγο μετά ανέφερε σε δεύτερο tweet πως ελπίζει ο Μπράνσον να επιστρέψει σύντομα στην πατρίδα του ασφαλής. «Οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι με τον Πάστορα Μπράνσον και ελπίζουμε να τον έχουμε σύντομα και με ασφάλεια κοντά μας, πίσω στην πατρίδα» έγραψε.


Ο Μπράνσον, που ζούσε στην Τουρκία για περισσότερο από είκοσι χρόνια συνελήφθη πριν από δύο χρόνια, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Κατηγορείται για δεσμούς με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατικό. Η υπόθεσή του είχε προκαλέσει μεγάλες εντάσεις στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα. Είχε δε εντείνει, σε συνδυασμό με τα οξύτατα οικονομικά προβλήματα, το σφυροκόπημα στην τουρκική λίρα και τις τραπεζικές μετοχές της χώρας.

Η Άγκυρα ελπίζει τώρα πως όλα αυτά θα αλλάξουν. Σύμφωνα με το NBC η συμφωνία μεταξύ Αμερικανών και Τούρκων αξιωματούχων έκλεισε πριν από λίγα 24ωρα. Χθες στον απόηχο των σχετικών πληροφοριών η λίρα έκανε άλμα 3,3%. Σήμερα το τουρκικό νόμισμα ανατιμάται ελαφρά.

Πιο ενθουσιώδες ήταν το κλίμα στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης. Ο δείκτης BIST 100 σημείωσε άνοδο 1,8%, χάρη σε ένα τραπεζικό ράλι. Η μετοχή της κρατικά ελεγχόμενης τράπεζας Halkbank έκανε άλμα 10%.

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα για την τουρκική οικονομία τελειώνουν. Το φουσκωμένο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, ο εκρηκτικός πληθωρισμός και το υψηλό ιδιωτικό χρέος σε δολάριο παραμένουν μεγάλες προκλήσεις. Η πιθανή βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, όμως, θα μπορούσε να δώσει μία πολύτιμη ανάσα και σε οικονομικό επίπεδο, σταθεροποιώντας σε πρώτη φάση το τουρκικό νόμισμα.

Αν σου άρεσε κάνε