Με την πλάτη στον τοίχο η Ιταλία... για επικείμενη υποβάθμιση

Με την πλάτη στον τοίχο η Ιταλία... για επικείμενη υποβάθμιση

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:13 Δημιουργία 10/10/18, 14:10

Με την πλάτη στον τοίχο είναι η Ιταλία. Οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα έχουν προκαλέσει ισχυρό «σοκ» στην Ευρώπη καθώς και στις διεθνείς αγορές.

Την ώρα που οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων παραμένουν στο «ταβάνι», τα σενάρια περί υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας ολοένα και «φουντώνουν».

Μάλιστα, σε σημερινό της report η Citigroup επισημαίνει ότι Moody's και S& ετοιμάζονται να κάνουν τις σχετικές ανακοινώσεις.

Συγκεκριμένα, ο οίκος προβλέπει υποβάθμιση από τη Moody's κατά τουλάχιστον μία μονάδα, καθώς η ίδια έχει έχει θέσει υπό αναθεώρηση το rating της χώρας από την 3η Ιουνίου.

Παράλληλα, η Citigroup δεν αποκλείει ένα αρνητικό outlook από την S&P, η οποία αυτή την περίοδο αξιολογεί την Ιταλία με BBB και σταθερό outlook.

Στο μεταξύ, υπό ασφυκτικό κλοιό παραμένουν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων και την Τετάρτη.

Οι αποδόσεις πιέζονται, στον απόηχο της δήλωσης του επικεφαλής οικονομολόγου της Moody's ότι το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας «είναι λάθος».

Την ίδια στιγμή, δε, βουλευτής της κυβερνώσας Λέγκας υποστήριξε πως μια υποβάθμιση του χρέους της Ιταλίας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης είναι πιθανή.

Πιο συγκεκριμένα, η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ιταλικού και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου ήταν νωρίτερα γύρω στις 303 μονάδες βάσης, έχοντας ανέλθει χθες σε υψηλό πέντε ετών γύρω στις 316 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του 10ετούς τίτλου σημείωσε άνοδο 6 μονάδων βάσης στο 3,59%.

Αν σου άρεσε κάνε