Ξανά ο Σαλβίνι: «Δεν υποχωρούμε για τον προϋπολογισμό»

Ξανά ο Σαλβίνι: «Δεν υποχωρούμε για τον προϋπολογισμό»

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:17 Δημιουργία 09/10/18, 16:27

Και πάλι κατά των υποδείξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ιταλία για τον προϋπολογισμό του 2019 εμφανίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας Ματέο Σαλβίνι.

Ο ίδιος τόνισε πως «δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε για τον προϋπολογισμό».

Ακόμα, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών για τους χειρισμούς της Ρώμης στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ο Σαλβίνι ανέφερε πως «οι σοβαροί επενδυτές θα επιστρέψουν στην Ιταλία μόλις κατανοήσουν πως ο προϋπολογισμός αυξάνει τις θέσεις εργασίας, τα δικαιώματα τους και χαμηλώνει τη φορολογία».

Πριν όμως πειστούν οι επενδυτές θα πρέπει ίσως να πειστεί και το Ελεγκτικό Συνέδριο της χώρας, το οποίο σε σημερινή ανακοίνωσή του χαρακτήρισε «υπερβολικά αισιόδοξες» τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης.

Συμφωνούν ξένοι αναλυτές, όπως της Capital Economics, που σε πρόσφατη έκθεσή τους υπολογίζει ότι τα μέτρα της ιταλικής κυβέρνησης θα προσθέσουν στους ρυθμούς ανάπτυξης του 2019 περίπου 0,4 εκατοστιαίες μονάδες και όχι 0,8 όπως θέλει η κυβέρνηση. Μάλιστα προειδοποιεί ότι αυτό θα αντισταθμιστεί εν μέρει από το υψηλότερο κόστος δανεισμού για κράτος και επιχειρήσεις. Το πραγματικό όφελος θα είναι μόλις 0,2 μονάδες.

Βλέπει ρυθμούς ανάπτυξης μόλις 1,2% το 2019 έναντι 1% φέτος. Η Ρώμη ελπίζει σε 1,5% φέτος και 2,3% την επόμενη χρονιά. Και στη βάση αυτή της εκτίμησης στηρίζει το σενάριο μείωσης του ελλείμματος και του χρέους.

Θα πέσει έξω το ΔΝΤ, λέει ο Κόντε

Εξάλλου, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε τάχθηκε κατά του ΔΝΤ για τις προβλέψεις του Ταμείου σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ της χώρας.

Μιλώντας από τη Φλωρεντία, ο Κόντε ανέφερε ότι «η οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας θα είναι μεγαλύτερη από τις προβλέψεις του ΔΝΤ. Έχουμε καταρτίσει με μεγάλη προσοχή τον νέο προϋπολογισμό της Ιταλίας», τόνισε ο Κόντε. Πρόσθεσε, δε, ότι «το ΔΝΤ θα έπρεπε να αναθεωρήσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας, βάσει του νέου προϋπολογισμού της Ιταλίας».

«Πρέπει να επιτρέψουμε στην οικονομία μας να εκφράσει όλη την θετική δυναμική της και να ασχοληθούμε με την κοινωνική ανάπτυξη της χώρας μας. Πάντα με απόλυτη σωφροσύνη», ολοκλήρωσε ο Κόντε.

Αν σου άρεσε κάνε