Η Ιταλία «απειλεί» την ΕΕ με αύξηση κρατικών δαπανών

Η Ιταλία «απειλεί» την ΕΕ με αύξηση κρατικών δαπανών

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:37 Δημιουργία 08/10/18, 18:38

Συνέχεια στη λεκτική αντιπαράθεση της Ιταλίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το ζήτημα του προϋπολογισμού του 2019 στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομίας της Ευρωζώνης έδωσε τη Δευτέρα ο Πάολο Σαβόνα.

Μιλώντας σε εκδήλωση, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας αναφέρθηκε στις προβλέψεις της κυβέρνησης για την πορεία της ανάπτυξη του ΑΕΠ. Ειδικότερα, σε ερώτηση για το εάν οι στόχοι της Ρώμης πέσουν έξω, ο Σαβόνα απάντησε πως «εάν η ανάπτυξη δεν πάει όσο καλά όσο περιμένουμε για το 2019, τότε θα προχωρήσουμε στην αύξηση των κρατικών επενδύσεων για τόνωση της οικονομίας».

Ο ίδιος ο Σαβόνα απέκλεισε το εάν η Ιταλία έχει επαφές με τη Ρωσία για οικονομική στήριξη. «Ποτέ δε συζητήσαμε για οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία μέσω αγοράς κρατικών ομολόγων» ανέφερε.

Ο Ιταλός αξιωματούχος επανέλαβε πως «κανείς στην κυβέρνηση δεν επιθυμεί να φύγει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σχετικά με την επικοινωνία που είχε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι με τον Ιταλό πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο Σαβόνα αρκέστηκε να πει πως «είμαι βέβαιος πως εάν χρειαστεί, ο κ. Ντράγκι θα αποτρέψει μια επικίνδυνη κρίση στην Ευρώπη».

Απευθυνόμενος προς τις Βρυξέλλες, τόνισε πως «η αποτυχία για την επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρεία οικονομική κρίση. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

Ακόμα, ο Σαβόνα δήλωσε ότι «η κυβέρνηση ανέμενε μια πολύ χειρότερη αντίδραση των διεθνών οικονομικών αγορών από την παρουσίαση του προϋπολογισμού».

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα μέσα στη Δευτέρα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί συναντήθηκε σήμερα με εκπρόσωπο του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S), του μεγαλύτερου εκ των κομμάτων που απαρτίζουν την ιταλική κυβέρνηση.

«Είχα σήμερα μια καλή συνάντηση με εκπρόσωπο του M5S. Τον κάλεσα να ρίξουν τους τόνους στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό» ανέφερε ο Μοσκοβισί.

Αν σου άρεσε κάνε