Στα... χαρακώματα οι σχέσεις Ρώμης-Βρυξελλών

Στα... χαρακώματα οι σχέσεις Ρώμης-Βρυξελλών

ΔΙΕΘΝΗ UPD 11:29 Δημιουργία 07/10/18, 11:05

Σε «αχαρτογράφητα νερά» έχουν εισέλθει οι σχέσεις Ρώμης-Βρυξελλών, στον απόηχο των συστάσεων για τον προϋπολογισμό της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Από τη μία η Κομισιόν βάζει στο τραπέζι το… διάλογο, από την άλλοι οι Ιταλοί «στυλώνουν τα πόδια» ως προς την εφαρμογή των κοινωνικών μέτρων, διαμηνύοντας πως δεν υποχωρούν και στέλνοντας μήνυμα πως αν επιχειρείται τακτική α λα Ελλάδας, τότε ο κίνδυνος της «παγκόσμιας καταστροφής» καραδοκεί!

«H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει αλλαγές στον ιταλικό προϋπολογισμό αν είναι απαραίτητο», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις αυστριακές εφημερίδες Der Standard, Kurier και Falter, με αφορμή τα σχέδια της Ρώμης για αύξηση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό του 2019.

«Δεν είναι στην αρμοδιότητα της Κομισιόν να πει μπορείτε το ένα ή δεν μπορείτε το άλλο. Οι Ιταλοί πρέπει να βρουν τρόπους που θα επιτρέψουν στην Ιταλία να παραμείνει εντός των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων», σημείωσε ο ίδιος.

«Αν τώρα πω ότι υπάρχει κίνδυνος η Ιταλία να γίνει μια δεύτερη Ελλάδα, οι Ιταλοί θα θυμώσουν. Για αυτό και δεν συγκρίνω την Ιταλία με την Ελλάδα παρά το υψηλό χρέος και το υπερβολικό έλλειμμα», τόνισε ο Γιούνκερ, υπογραμμίζοντας τη σημασία έναρξης διαλόγου με τη Ρώμη.

Η πρώτη αντίδραση της Ρώμης στην ευρωπαϊκή κριτική είναι ότι «ο επίσημος διάλογος δεν έχει ούτε καν ξεκινήσει». Που σημαίνει, ότι οι Βρυξέλλες δεν μπορούν εκ των προτέρων να απορρίπτουν τον νέο προϋπολογισμό. Ο δε υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία υπογραμμίζει ότι το έλλειμμα είναι μέρος της οικονομικής πολιτικής του δημοσίου και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με τόσο μεγάλη ανησυχία.

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο από τη μία τονίζει ότι «η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω, αφού δεν υπάρχει "σχέδιο Β΄" και από την άλλη δηλώνει ότι «υπάρχει περιθώριο εβδομάδων, αλλά και μηνών, για να καρποφορήσει ο διάλογος».

Η κυβέρνηση της Ρώμης πρέπει οπωσδήποτε, μετά από δεκάδες εξαγγελίες, να μειώσει τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματικών στο 15% και να εκταμιεύσει επιδόματα σε ανέργους και συνταξιούχους το αποκαλούμενο «εισόδημα του πολίτη». Και όλα αυτά κοστίζουν τουλάχιστον 16 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Δεν με ενδιαφέρει τι λέει μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ενίσχυσε την φτώχεια στις χώρες μας», συνεχίζει να δηλώνει ο Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος τονίζει, ειρωνικά, ότι «για πρωινό, συνηθίζει να τρώει ψωμί και σπρεντ».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όμως, θα ήθελε περιορίσει το ιταλικό έλλειμμα στο 1,6%, ενώ, ως γνωστόν, για το επόμενο έτος η Ρώμη προβλέπει 2,4% του ΑΕΠ. Υπάρχει άραγε περιθώριο διαπραγμάτευσης;

Προς το παρόν, η κυβέρνηση Κόντε διαψεύδει την εφημερίδα La Repubblica, σύμφωνα με την οποία, αν το σπρεντ ξεπεράσει τις 400 μονάδες, τότε η κυβερνητική συμμαχία της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων ενδέχεται να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες που έχει προγραμματίσει.

Αν σου άρεσε κάνε