Ορκίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο ο Μπρετ Κάβανο

Ορκίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο ο Μπρετ Κάβανο

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:52 Δημιουργία 07/10/18, 10:40

Μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ ορκίστηκε χθες Σάββατο ο 53χρονος Μπρετ Κάβανο, μετά από την επικύρωση του διορισμού του από τη διχασμένη Γερουσία -με ψήφους 50 υπέρ και 48 κατά-, παρά τις καταγγελίες που έχουν διατυπωθεί σε βάρος του συντηρητικού δικαστικού για σεξουαλικές επιθέσεις.

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στη Γερουσία περίπου 2.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο, με την αστυνομία να επεμβαίνει και να συλλαμβάνει δεκάδες άτομα που πέρασαν τις μπάρες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε μέσω Twitter ικανοποίηση για την έγκριση του διορισμού του Κάβανο, ενώ κατήγγειλε τη «φρικτή επίθεση» των Δημοκρατικών εναντίον του και δήλωσε «100% βέβαιος» ότι η Κριστίν Μπλάζι Φορντ έκανε λάθος όταν κατέθεσε πως ο 53χρονος δικαστής είχε αποπειραθεί να τη βιάσει όταν ήταν έφηβος.

Η φράση του κ. Τραμπ παρέπεμπε στη δήλωση της Μπλάζι Φορντ ενώπιον της Γερουσίας, όταν είπε πως είναι «100% βέβαιη» ότι ο Κάβανο ήταν εκείνος που της επιτέθηκε το 1982 σε σπίτι σε προάστιο της Ουάσινγκτον, όταν ακόμη οι δυο τους πήγαιναν σχολείο.

Εξάλλου, μιλώντας στο Fox News, ο Αμερικανός πρόεδρος καταφέρθηκε εναντίον της Ρεπουμπλικανής γερουσιάστριας Λίσα Μερκάουσκι, χαρακτηρίζοντας «αισχρή» την απόφασή της να καταψηφίσει τον διορισμό του κ. Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο. Επρόκειτο για το μοναδικό μέλος του GOP στη Γερουσία που διαφοροποιήθηκε.

Ο κ. Τραμπ τόνισε επίσης πως εκτίμησε το γεγονός ότι ο Δημοκρατικός Τζο Μάντσιν παρέβη την κομματική γραμμή και τάχθηκε υπέρ του διορισμού του κ. Κάβανο.

Ο κ. Κάβανο θα διατηρήσει, ίσως, επί δεκαετίες την έδρα του στο Ανώτατο Δικαστήριο, που πλέον απαρτίζεται από πέντε συντηρητικούς και τέσσερις φιλελεύθερους δικαστές.

Η επικύρωση του διορισμού του έγινε με τη μικρότερη πλειοψηφία που έχει καταγραφεί στη συγκεκριμένη ψηφοφορία από τον 19ο αιώνα.

Ο διορισμός του στρέφει το Ανώτατο Δικαστήριο προς τα δεξιά σε σειρά θεμάτων όπως οι αμβλώσεις, η οπλοκατοχή, ο γάμος των ομοφύλων.

Αν σου άρεσε κάνε