Η Ιταλία παίζει «καθυστερήσεις» για τον προϋπολογισμό

Η Ιταλία παίζει «καθυστερήσεις» για τον προϋπολογισμό

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:28 Δημιουργία 03/10/18, 17:46

Μπορεί η εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και των ιταλικών ομολόγων να είναι σήμερα καλύτερη από τις προηγούμενες μέρες μετά από τις αναφορές για υποχώρηση της ιταλικής κυβέρνησης στις υποδείξεις της Κομισιόν γι το έλλειμμα, ωστόσο νέες εξελίξεις από τη Ρώμη έρχονται να προκαλέσουν και πάλι προβληματισμό σε αγορές και Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε πως το πολυετές σχέδιο για τον προϋπολογισμό της χώρας δεν πρόκειται να δοθεί μέχρι το τέλος της Τετάρτης στη δημοσιότητα.

Εξάλλου, ένα από τα κορυφαία στελέχη της ακροδεξιάς Λέγκας -που συγκυβερνά το Κίνημα Πέντε Αστέρων-, ο Αρμάντο Σίρι μίλησε στο Bloomberg και είπε πως η κυβέρνηση μπορεί να εξετάσει ένα σχέδιο για τη μείωση του ελλείμματος που θα συνδέεται με τα στοιχεία για την ανάπτυξη του ΑΕΠ που θα ξεπερνούν τις αρχικές προβλέψεις που θα θέτει η Ρώμη.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Πάολο Σαβόνα, θέλησε να καθησυχάσει τις αγορές για ενδεχόμενη αποχώρηση της Ιταλίας από την Ευρωζώνη, λέγοντας πως «δεν πρόκειται να δράσουμε κατά του κοινού νομίσματος. Ο σεβασμός μας στους κανόνες της ΕΕ είναι δεδομένος».

Ο Ντι Μάιο για το «χαμόγελο των Ιταλών»

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, δήλωσε πως «επενδύουμε στα χαμόγελα των Ιταλών. Επενδύουμε στην χαρά των πολιτών, στην βούλησή τους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία και να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής»..

Πρόσθεσε, δε, ότι «αν επιστρέψει το χαμόγελο, θα πάρει μπρος και η οικονομία», ενώ «αν η κυβέρνηση συνεχίσει να ζητά θυσίες, η οικονομία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ύφεση».

Σε σχέση με το «εισόδημα του πολίτη» για άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων δήλωσε ότι το ποσό (το οποίο υπολογίζεται στα 780 ευρώ τον μήνα), θα κατατίθεται σε ηλεκτρονική κάρτα, με την οποία θα μπορούν να γίνονται αγορές μόνον ειδών πρώτης ανάγκης. Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης, «θα αποφεύγεται κάθε είδος φοροδιαφυγής και θα στηρίζεται η πραγματική οικονομία, με δέκα δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο».

Αν σου άρεσε κάνε