Λεμέρ: Το σχέδιο της Μέι θα φέρει το τέλος της Ευρώπης

Λεμέρ: Το σχέδιο της Μέι θα φέρει το τέλος της Ευρώπης

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:27 Δημιουργία 26/09/18, 10:18

Απαράδεκτη και σχέδιο το οποίο υπονομεύει ένα βασικό δόγμα της Ένωσης και θα πυροδοτήσει «το τέλος της Ευρώπης», χαρακτήρισε ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Μπορύνο Λεμέρ, την πρόταση της Τερέζα Μέι για τους όρους αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Με απλά λόγια, ο Γάλλος υπουργός κατέστησε χθες σαφή τη θέση της Γαλλίας, η οποία επιμένει σε όλους τους τόνους ότι είναι αδιανόητο μία χώρα να ανοίγει την πόρτα της εξόδου και να ελπίζει ότι θα συνεχίσει να απολαμβάνει τα προνόμια της ενιαίας αγοράς. «Εάν δώσουμε αυτήν την εντύπωση, τότε θα είναι το τέλος της Ευρώπης», υπογράμμισε ο Λεμέρ, σύμφωνα με τους «Financial Times».

«Με συγχωρείτε, για να το πω ωμά, περισσότερο από το μέλλον της Βρετανίας, αυτό που είναι πιο σημαντικό για εμάς είναι το μέλλον της Ευρώπης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός, μία εβδομάδα μετά το Σύνοδο του Σάλτσμπουργκ, όπου στο σύνολό τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέρριψαν το σχέδιο της Βρετανίδας πρωθυπουργού.

Ο Γάλλος υπουργός αναφέρθηκε στο σχέδιο του Τσέκερς, το «ήπιο Brexit» το οποίο συμφωνήθηκε επί της αρχής τον περασμένο Ιούλιο από το υπουργικό συμβούλιο της Μέι. Η ίδια η Βρετανίδα πρωθυπουργός, επιστρέφοντας από την Αυστρία με άδεια τα χέρια, προσπάθησε να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα εις βάρος της υποστηρίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι ομόλογοί της απέρριψαν μεν το σχέδιό της, χωρίς όμως να εξηγήσουν γιατί.

Αυτό το γιατί επιχείρησε να αναλύσει περισσότερο χθες ο Γάλλος υπουργός εξηγώντας ότι το Τσέκερς ξεπερνάει τις «κόκκινες γραμμές» της γαλλικής κυβέρνησης. «Μία συμφωνία που ασχολείται μόνο με τα αγαθά δεν είναι εφικτή», υπογράμμισε.

Πλήρως ευθυγραμμισμένος στον τόνο του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι «το διαζύγιο δεν μπορεί να είναι ανέξοδο», ο Λεμέρ ξεκαθάρισε ότι η δική του κυβέρνηση τουλάχιστον είναι προετοιμασμένη για ένα σκληρό Brexit. «Η επίδραση θα είναι μικρή για τη γαλλική ανάπτυξη», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός επισημαίνοντας ότι αυτό είναι που πρέπει να καταλάβουν οι Βρετανοί φίλοι μας: είναι πρωτίστως προς δικό τους συμφέρον να βρεθεί μία λύση».

Το Τσέκερς είναι ένα σχέδιο που βρήκε σθεναρές αντιδράσεις εν τη γενέσει του. Πέρα από τις εκτός συνόρων αντιρρήσεις, τα σοβαρότερα εμπόδια βρέθηκαν μέσα στους Τόρις. Μετά το πρώτο κύμα παραιτήσεων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, δεκάδες βουλευτές επιμένουν σε ένα νέο σχέδιο «που δεν θα απειλεί τη βρετανική οικονομία ούτε τη συνοχή του κόμματος».

Αν σου άρεσε κάνε