«Άστραψε και βρόντηξε» ο Τραμπ κατά του Ιράν

«Άστραψε και βρόντηξε» ο Τραμπ κατά του Ιράν

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:52 Δημιουργία 25/09/18, 17:55

Με σφοδρή πολεμική κατά του Ιράν ξεκίνησε ο Ντόναλτ Τραμπ την ομιλία του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, θέλοντας να στείλει μήνυμα προς την Τεχεράνη για την πολιτική που θα ακολουθήσει.

Όπως υπογράμμισε ο Τραμπ, «οι κυρώσεις που έχουμε ήδη λάβει κατά του Ιράν επανεκκινούν από τις 5 Νοεμβρίου και θα ακολουθήσουν και άλλες (κυρώσεις_».

«Η ηγεσία του Ιράν σκορπάει τον όλεθρο» πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον μεγαλύτερο υποστηρικτή της τρομοκρατίας στον κόσμο να κατέχει τα πιο επικίνδυνα όπλα στον πλανήτη», να «απειλεί την Αμερική» ή το Ισραήλ, υπογράμμισε, για να προσθέσει πως «ζητάμε από όλα τα έθνη να απομονώσουν το ιρανικό καθεστώς όσο συνεχίζει την επιθετική συμπεριφορά του» και «να στηρίξουν τον ιρανικό λαό».

Εξάλλου, ο Τραμπ υπεραμύνθηκε των επιλογών του για τον οικονομικό προστατευτισμό και τους δασμούς, λέγοντας «το εμπόριο πρέπει να είναι δίκαιο και αμοιβαίο».

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τις χώρες του ΟΠΕΚ να προχωρήσουν σε μειώσεις στις τιμές του πετρελαίου.

«Υπερασπιζόμαστε πολλές από αυτές τις χώρες" χωρίς ανταλλάγματα και "εκείνες επωφελούνται από εμάς, επιβάλλοντάς μας αυξημένες τιμές πετρελαίου. Δεν είναι καλό. Θέλουμε να σταματήσουμε να αυξάνουν τις τιμές (...) και να αρχίσουν να τις μειώνουν», τόνισε.

Ο Τραμπ έστρεψε τα βέλη του και κατά της Κίνας, επικρίνοντας το Πεκίνο για τις εμπορικές του πολιτικές. «H ανισορροπία στο εμπορικό ισοζύγιο με την Κίνα είναι απαράδεκτη» σημείωσε ο ίδιος.

Για τη Βόρεια Κορέα

Αναφερόμενος στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα, έκανε λόγο για την «τολμηρή πρωτοβουλία του» σχετικά με την αποκλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο

Εντούτοις προειδοποίησε ότι οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ θα παραμείνουν «σε ισχύ έως την αποπυρηνικοποίηση» της κορεατικής χερσονήσου.

Υπενθυμίζεται πως πριν από έναν χρόνο, από το ίδιο βήμα, είχε καταφερθεί εναντίον του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και είχε απειλήσει να «καταστρέψει ολοκληρωτικά» τη Βόρεια Κορέα.

Νέες απειλές για χτύπημα στη Συρία

Κατηγορώντας τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, για το «χάος που έχει φέρει στη χώρα του», ο Τραμπ τόνισε πως οι ΗΠΑ θα «απαντήσουν» σε σε περίπτωση που γίνει εκ νέου χρήση χημικών όπλων από τη Δαμασκό.

«Λεηλατούν τους πόρους του έθνους τους» πρόσθεσε.

Μείωση της προσφοράς των ΗΠΑ στον ΟΗΕ

Ο Τραμο έκανε λόγο και για τη μείωση της συμμετοχής των ΗΠΑ στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ.

«Στο πλαίσιο των προσπαθειών μας μεταρρύθμισης (του ΟΗΕ), είπα στους διαπραγματευτές μας ότι οι ΗΠΑ δεν θα καταβάλλουν άνω του 25% του προϋπολογισμού των ειρηνευτικών επιχειρήσεων» (6,689 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων το 28,5% καταβάλλει έως σήμερα η Ουάσιγκτον), προκειμένου να ενθαρρύνουμε τις υπόλοιπες χώρες να «επωμιστούν κι εκείνες αυτό το βαρύ φορτίο», σημείωσε ο μεγιστάνας.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι θα επανεξεταστεί η βοήθεια που καταβάλλεται από τις ΗΠΑ στις ξένες χώρες. «Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος δωρητής βοήθειας στον κόσμο» υπογράμμισε.

«Στο μέλλον, θα δίνουμε διεθνή βοήθεια αποκλειστικά σε εκείνους που μας σέβονται και, ειλικρινά, στους φίλους μας».

Αν σου άρεσε κάνε