Προσεκτική η απάντηση της ΕΕ στο διάγγελμα της Μέι

Προσεκτική η απάντηση της ΕΕ στο διάγγελμα της Μέι

ΔΙΕΘΝΗ UPD 21:01 Δημιουργία 21/09/18, 20:07

Σε ήπιους τόνους έρχεται η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα όσα ανέφερε νωρίτερα μέσα στην Παρασκευή η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, σε τηλεοπτικό διάγγελμα της για τις εξελίξεις στο Brexit.

Σε δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ, αναφέρεται πως «η ΕΕ και οι ηγέτες της σέβονται πλήρως την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου για αποχώρηση από την Ένωση, όπως αυτή εκφράστηκε στο δημοψήφισμα του 2016. Θέλουμε να διατηρήσουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με το ΗΒ και την ΕΕ στο μέλλον».

Αναφερόμενος στο σχέδιο της κ. Μέι για το Brexit (πλάνο Τσέκερς), ο κ. Τουσκ προχώρησε σε μερική αναδίπλωση των όσων είχε πει προχθές, μετά από το τέλος της άτυπης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, όταν και είχε πει πως το «Τσέκερς δε λειτουργεί ως σχέδιο».

Στη σημερινή του δήλωση, ο Πολωνός αξιωματούχος σημειώνει πως «θα αντιμετωπίσουμε το Τσέκερς ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ωστόσο, όπως τονίζει στη συνέχεια της δήλωσης του, ο κ. Τουσκ υπογραμμίζει πως «θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε τις θέσεις μας για τη συνοχή της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ όπως και για το θέμα των ιρλανδικών συνόρων».

«Η στάση του Ηνωμένου Βασιλείου που παρουσιάστηκε λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Σάλτσμπουργκ ήταν εκπληκτικά σκληρή και στην πραγματικότητα ασυμβίβαστη», ανέφερε ο κ. Τουσκ, επισημαίνοντας ότι η απάντηση των «27» ήταν να επαναλάβουν την εμπιστοσύνη τους στον διαπραγματευτή, Μισέλ Μπαρνιέ.

Κλείνοντας ο Ντόναλντ Τουσκ τόνισε πως αυτά τα λόγια τα είπε ως ένας στενός φίλος του Ηνωμένου Βασιλείου και πραγματικός θαυμαστής της Τερέζας Μέι.

Αν σου άρεσε κάνε