Προς «μετωπική» με την ΕΕ για το Brexit οδεύει η Μέι

Προς «μετωπική» με την ΕΕ για το Brexit οδεύει η Μέι

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:12 Δημιουργία 21/09/18, 16:15

Προς «μετωπική» με την ΕΕ οδεύει η Τερέζα Μέι, η οποία σε διάγγελμά της προς τον βρετανικό δήλωσε πως οι συζητήσεις για το καυτό ζήτημα του Brexit είναι σε αδιέξοδο, ενισχύοντας τα σενάρια που κάνουν λόγο για μία «σκληρή» έξοδο.

Την επομένη της Συνόδου της Αυστρίας, όπου οι «27» της έδωσαν τελεσίγραφο ενός μήνα για να αναπροσδιορίσει την πολιτική της, η Βρετανίδα πρωθυπουργός εμφανίστηκε ανυποχώρητη ως προς τις θέσεις της, μεταξύ άλλων σε ό,τι αφορά το επίμαχο ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η ίδια, «οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ έχουν φτάσει σε αδιέξοδο», προσθέτοντας πως «το ενδεχόμενο μια καθόλου συμφωνίας -no deal- είναι καλύτερο από αυτό μιας κακής συμφωνίας».

Η Μέι δήλωσε πως «η προσφορά για το μέλλον της εμπορικής μας σχέσης με την ΕΕ σημαίνει πως θα είμαστε υπόλογοι στους κανόνες της ΕΕ, θα ήταν σαν να κοροϊδεύουμε την ψήφο του Brexit». Συνέχισε, λέγοντας ότι «η ανεξέλεγκτη μετανάστευση θα συνεχιστεί και δε θα μπορούμε να συνάψουμε εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες κατ' εντολή της ΕΕ».

Για το ζήτημα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας, ανέφερε ότι «με βάση τις προτάσεις της ΕΕ, η Β. Ιρλανδία θα παραμείνει στην τελωνειακή ένωση, κάτι που έχει ήδη απορρίψει το βρετανικό κοινοβούλιο».

«Είμαστε σε αδιέξοδο» προειδοποίησε η Μέι και κάλεσε την ΕΕ να καταθέσει μια εναλλακτική πρόταση από αυτήν που υπέβαλε η κυβέρνηση της.

«Δεν θα ακυρώσω το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ούτε θα κόψω στα δύο τη χώρα μου» διαμήνυσε από την Ντάουνινγκ Στρίτ.

Η αντίδραση του Μακρόν

Μετά από την ομιλία της Μέι, η γαλλική προεδρία επέλεξε να μην κάνει κάποιο σχόλιο.

«Ουδέν σχόλιο» απάντησε συνεργάτης του Εμανουέλ Μακρόν στο Reuters ερωτηθείς σχετικά με τις ανακοινώσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού.

Αν σου άρεσε κάνε