Τουσκ: Δεν πρόκειται να δουλέψει το πλάνο της Μέι για το Brexit

Τουσκ: Δεν πρόκειται να δουλέψει το πλάνο της Μέι για το Brexit

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:49 Δημιουργία 20/09/18, 16:25

Νέο γύρο εντάσεων στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βρετανία για το καυτό ζήτημα του Brexit άνοιξε ο Ντόναλτ Τουσκ την Πέμπτη με το πέρας της επεισοδιακής Συνόδου Κορυφής στην Αυστρία, κουνώντας το δάχτυλο στην Τερέζα Μέι για το... Chequers Plan.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο Πολωνός αξιωματούχος κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Αυστριακό καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς, μετά από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σάλτσιμπουργκ, «το σχέδιο της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι (Chequers Plan) δεν πρόκειται να δουλέψει».

Ο Τουσκ συμπλήρωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία για το Brexit, χωρίς διευθέτηση των συνόρων ανάμεσα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Σημειώνεται πως η Βρετανία εναντιώνεται στους όρους του «μηχανισμού ασφαλείας» (του «backstop», κατά την ορολογία των Βρυξελλών) που θέλει η ΕΕ για να υπάρξει εγγυημένο αποτέλεσμα.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «η στιγμή της αλήθειας για τις συζητήσεις είναι η Σύνοδος της 14ης Οκτωβρίου. Μετά από αυτό θα αποφασίσουμε το εάν θα χρειαστεί μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής. Είναι δύσκολο να φανταστώ μια "θετική εξέλιξη" για μετά από τον Οκτώβριο».

Αν σου άρεσε κάνε