Παραμένουν σημαντικές δυσκολίες για τη συμφωνία στο Brexit

Παραμένουν σημαντικές δυσκολίες για τη συμφωνία στο Brexit

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:47 Δημιουργία 31/08/18, 15:31

Την απόσταση που υπάρχει στις συζητήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βρετανία για το Brexit επιβεβαίωσαν την Παρασκευή ο Μισέλ Μπαρνιέ και ο Ντόμινικ Ράαμπ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά από νέα συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες.

Ο αρμόδιος Επίτροπος της Κομισιόν ανέφερε ότι «μια ομαλή αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ είναι κλειδί για τις μελλοντικές μας σχέσεις», παίρνοντας ξεκάθαρη θέση κατά των σεναρίων για no deal που εκφράζουν οι Βρετανοί. Ακόμα, ο Μπαρνιέ είπε πως «είναι πιθανό να έχουμε μια συμφωνία με τη Βρετανία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβριο», ενώ πρόσθεσε πως το deadline για συμφωνία είναι το Νοέμβριο.

Από την πλευρά του, ο Ράαμπ δήλωσε πως είναι «πεισματικά αισιόδοξος» για την επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ μέχρι τον Οκτώβριο, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφέρει σε τι ποσοστό είναι αυτό εφικτό.

Αμφότεροι δήλωσαν πως σημείωσαν πρόοδο όσον αφορά τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, που περιλαμβάνει και την ανταλλαγή δεδομένων.

«Η ασφάλεια της Ευρώπης είναι η ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο Ράαμπ.

Ο Μπαρνιέ δήλωσε πως στα ανεπίλυτα ζητήματα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων γεωγραφικοί προσδιορισμοί, ο ρόλος του κορυφαίου δικαστηρίου της ΕΕ στην παρακολούθηση της εφαρμογής της συμφωνίας, η συνεργασία στο πλαίσιο της Euratom και η προστασία των δεδομένων.

Αν σου άρεσε κάνε