WSJ: Η Γερμανία εξετάζει να δώσει οικονομική βοήθεια στην Τουρκία

WSJ: Η Γερμανία εξετάζει να δώσει οικονομική βοήθεια στην Τουρκία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:32 Δημιουργία 28/08/18, 15:51

Η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο ενίσχυσης της οικονομίας της Τουρκίας μέσω χαμηλότοκων δανείων από τις γερμανικές τράπεζες ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω αποδυνάμωση της Τουρκίας, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα της η Wall Street Journal, που επικαλείται συνεργάτες της Άγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με την WSJ, το Βερολίνο ανησυχεί για τις επιπτώσεις που θα είχε στην οικονομία της Ευρωζώνης μια κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας, που συνεχίζει να βρίσκεται στο στόχαστρο των διεθνών επενδυτών, εν μέσω σφοδρής κόντρας που έχει ανοίξει η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.

Εξίσου ανησυχούν και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Όταν υποδέχτηκε τον Τούρκο ομόλογό του στο Παρίσι τη Δευτέρα ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ δήλωσε ότι είναι σημαντικό να βρουν υποστήριξη οι προσπάθειες της Τουρκίας για την αποκατάσταση της οικονομίας της.

Αλλά οι οικονομολόγοι λένε πως είναι πολύ νωρίς για να καθορίσουν πόσα χρήματα μπορεί να χρειαστεί η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, επειδή ένα μεγάλο μέρος του χρέους της είναι ιδιωτικό. Δύο ανώτεροι υπάλληλοι στο Βερολίνο ανέφεραν ότι ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Όλαφ Σολτς είχε συζητήσει μερικές από τις επιλογές με τον Τούρκο ομόλογό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ στις πρόσφατες συνομιλίες τους.

Σημειώνεται πως τον προηγούμενο μήνα είχαν προκύψει δημοσιεύματα που ανέφεραν πως η κ. Μέρκελ προκρίνει την ένταξη της Τουρκίας σε δημοσιονομικό πρόγραμμα.

Τα παραπάνω αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι κατά την επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στη Γερμανία ο Ταγίπ Ερντογάν, στα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Αν σου άρεσε κάνε